Egyre jobban konvergálnak Kína és Oroszország céljai

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzeti fizetőeszközökben történő kétoldalú elszámolás kiterjesztésében, Hszi Csin-ping kínai államfő pedig a kereskedelmi protekcionizmus elvetésében való kölcsönös egyetértést hangsúlyozta Vlagyivosztokban, kettejük közös sajtótájékoztatóján.

A két vezető a negyedik vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum alkalmából találkozott egymással. Putyin elmondta, hogy a felek tovább mélyítik a kétoldalú stratégiai kapcsolatot és kifejezte reményét, hogy az orosz-kínai kereskedelem, amelynek értéke az első félévben 50 milliárd dollár volt, az év végére eléri a 100 milliárd dollárt.

Külön kiemelte az energetikai együttműködés fontosságát, rámutatva, hogy:

  • Oroszország tavaly 52 millió tonna kőolajat szállított Kínába,
  • a jövő év végére üzembe helyezik a Szibéria Ereje földgázvezetéket és
  • a legtöbb villamos energia és szén is orosz területről érkezik a távol-keleti országba.

Putyin szerint a számos területre kiterjedő tárgyalások a haditechnikai együttműködést is érintették, és méltatta a Moszkva és Peking között a politika, a biztonság és a védelem területén létrejött bizalmat.

  • Elindult a közös hadgyakorlat
Megkezdődött kedden az orosz Távol-Keleten az utóbbi évtizedek legnagyobb hadgyakorlata, a Vosztok-2018, ahol az oroszokhoz csatlakoznak kínai és mongol csapatok is.Kína több mint háromezer katonával, mintegy 900 haditechnikai eszközzel, 30 repülőgéppel és helikopterrel vesz részt az eseményen.

Megkezdődött az eddigi legnagyobb orosz hadgyakorlat

Kína és Oroszország a hadgyakorlatok megszállottjai lettek

Putyin és Hszi a kétoldalú kapcsolatok erőteljes fejlesztése mellett a világ békéjének és stabilitásának megőrzése mellett is síkraszállt. A kínai elnök-pártfőtitkár hangsúlyozta, hogy a két állandó ENSZ BT-tag ország különleges viszonya mindinkább stabilizáló szerepet tölt be, miközben sokasodnak a destabilizáló tényezők a világban. Mint mondta, az együttműködés mind jelentősebb az egyenlőség, az igazságosság, a béke és a fejlődés fenntartása érdekében a világon.

Vlagyimir Putyin orosz (j) és Hszi Csin-ping kínai elnök saját készítésű palacsintájának elfogyasztására készül a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum keretében rendezett Távol-Keleti Utca című kiállításon 2018. szeptember 11-én. (MTI/EPA/TASZSZ)

A kínai vezető szerint Peking és Moszkva a nemzetközi közösséggel együtt az aktuális problémák és válságok békés megoldását, az új típusú nemzetközi kapcsolatok kialakítását szorgalmazza, összhangban a világszervezet alapokmányával, valamint ellenzi az egyoldalú fellépést és a kereskedelmi protekcionizmust.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek