Oroszország továbbra is fejleszti fegyveres erőit

Oroszország tovább fogja fejleszteni fegyveres erőit nemzeti érdekeinek védelmében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, miután megtekintette a Vosztok-2018 hadgyakorlat „legaktívabb” szakaszát a bajkálontúli Cugol gyakorlótéren.

„A haza előtti kötelességünk, hogy készek legyünk megvédeni országunk szuverenitását, biztonságát és nemzeti érdekeit, valamint, ha arra szükség lesz, támogassuk szövetségeseinket. Ezért tovább fogjuk erősíteni fegyveres erőinket, a fegyverek és a haditechnika legújabb generációival fogjuk felszerelni őket és fejleszteni fogjuk a nemzetközi katonai együttműködést” – mondta Putyin, aki elnöki minőségében az orosz fegyveres erők főparancsnoka.

„Oroszország békeszerető állam, nekünk nincsenek és nem is lehetnek agresszív terveink” – mondta.

Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz külpolitika alkotó együttműködésre irányul az összes olyan állammal, amely erre hajlandó. Ennek alátámasztására azt mondta, hogy a hadgyakorlaton 59 ország 87 megfigyelője van jelen.

Közölte, hogy a Vosztok-2018 hadgyakorlat, amelynek részvevői teljesítették a kitűzött feladatokat, bebizonyította, hogy az orosz hadsereg képes komoly katonai fenyegetésnek sikeresen ellenállni. Kínaira tolmácsolt beszédében Putyin köszönetét fejezte ki a manővereken részt vevő kínai és mongol alegységeknek, utalva arra, hogy a második világháború alatt együtt harcoltak az ellenség (Japán) ellen. Az orosz vezető azt hangoztatta, hogy a három ország hadserege ma együtt szavatolja a stabilitást és a biztonságot az eurázsiai térségben.

Csita, 2018. szeptember 12.
Az orosz védelmi minisztérium által 2018. szeptember 12-én közreadott képen légvédelmi rakétarendszert készítenek elő a Vosztok-2018 fedőnevű hadgyakorlaton a kelet-szibériai Csita körzetében. Ez 1981 óta a legnagyobb orosz hadgyakorlat, amelyen 297 ezer katona, több mint ezer légi jármű és 36 ezer harckocsi és egyéb harci jármű, valamint 80 hadihajó vesz részt két orosz katonai körzetben. A szeptember 11-17. között rendezett manőverekben a kínai és a mongol haderő is képviselteti magát. (MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

A katonai manővereket az orosz elnök Szergej Sojgu védelmi miniszter, Valerij Geraszimov vezérkari főnök, valamint Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter, Sao Jüan-ming, a kínai vezérkari főnök helyettese és Ganszelem Lhagvaszuren mongol dandárparancsnok társaságában szemlélte meg a cugoli harcálláspontról. Az orosz elnök orosz, kínai és mongol katonatiszteket tüntetett ki.

Az orosz Távol-Keleten és a Csendes-óceán környező vizein megrendezett Vosztok-2018-on, Oroszország eddigi legnagyobb hadgyakorlatán csaknem 300 ezer katona, több mint ezer repülőgép, helikopter és drón, mintegy 36 ezer páncélos és páncélozott harcjármű, valamint 80 hadi- és kisegítő hajó vesz részt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »