Frankfurtban is jön a dízeltilalom

A wiesbadeni közigazgatási bíróság szerdai határozata szerint Frankfurtnak be kell vezetnie a korosabb dízelautók közlekedési tilalmát.

A bíróságon a Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédelmi szervezet perelte be a Hessen tartományi városok levegőjének  tisztaságáért felelős tartományi kormányzatot, mivel négy nagyvárosban – köztük Frankfurtban – a levegő nitrogén-oxid-tartalma meghaladta a megengedett határértéket.

A közigazgatási bíróság helyt adott a DUH keresetének: a dízel járművek közlekedési tilalmának 2019. február elsején kell életbe lépnie Frankfurtban. A bíróság döntése szerint onnantól az Euro 4-es dízelek, valamint az Euro 1 és 2-es benzinmotoros autók nem közlekedhetnek a védett övezetben, jövő szeptembertől pedig az Euro 5-ös dízelekre is kiterjed a tilalom.

A tilalom Frankfurt autópályák által övezett belső területére vonatkozik majd. Nyugaton az A5, délen az A3, keleten és északon pedig az A661 autóút határolja a védett övezetet. A bíróság döntése még nem jogerős.

Németországban eddig Hamburg vezetett be tilalmat a koros dízelautók közlekedésére két útszakaszon, Stuttgartban pedig a jövő év elején lép életbe hasonló korlátozás. A dízelautók közlekedésének egyes kijelölt területekre korlátozott tilalmát a szövetségi közigazgatási bíróság korábban egy elvi döntésében a levegő tisztaságának megőrzése érdekében megengedhető intézkedésnek nyilvánította.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek