Paraguay visszaköltözteti a nagykövetségét Jeruzsálemből Tel-Avivba

Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy visszaköltöztetik Tel-Avivba a májusban Jeruzsálembe áthelyezett paraguayi nagykövetséget. Az izraeli külügyminisztérium válaszul közölte, hogy Izrael bezárja paraguayi nagykövetségét. Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter időközben arról tájékoztatott, hogy a palesztinok “azonnali hatállyal” megnyitnak egy diplomáciai képviseletet Paraguayban.

“Paraguay hozzá akar járulni a regionális diplomáciai erőfeszítések növeléséhez a széleskörű, tisztességes és tartós béke elérése érdekében a Közel-Keleten” – mondta Castiglioni.

Az izraeli külügyminisztérium a szerdai bejelentésre válaszul közölte: Izrael bezárja paraguayi nagykövetségét. “Benjámin Netanjahu miniszterelnök utasította a külügyminisztériumot, hogy zárja be az izraeli nagykövetséget Paraguayban” – tudatta közleményében a külügyi tárca, amelyet szintén Netanjahu vezet. Izrael “a legkomolyabban tekint Paraguay e rendhagyó döntésére, amely feszültté fogja tenni a kapcsolatokat a két ország között” – tették hozzá a közleményben.

Asunción, 2018. szeptember 5.
Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a külügyminisztérium asuncióni épületében 2018. szeptember 5-én, ahol bejelentette, hogy visszaköltöztetik Tel-Avivba a májusban Jeruzsálembe áthelyezett paraguayi nagykövetséget. Az izraeli külügyminisztérium válaszul közölte, hogy Izrael bezárja paraguayi nagykövetségét. (MTI/EPA/Alejandro R. Otero)

A palesztin külügyminisztérium közlése szerint Paraguay két hete, Rijád al-Malki külügyminiszter ottani látogatása során ígéretet tett a nagykövetség visszaköltöztetésére.

Paraguay májusban, az előző elnök, Horacio Cartes döntése nyomán költöztette át nagykövetségét Jeruzsálembe. Paraguay ezzel a harmadik ország volt, amely szakított a nemzetközi konszenzussal, miszerint a nagykövetségeket a város vitatott státusza miatt Jeruzsálemen kívül működtetik. Cartes augusztus 15-ig volt a dél-amerikai ország elnöke. Utódját, Mario Abdo Benítez új elnököt még aznap beiktatták.

  • Előzmények
Az Egyesült Államok május 14-én nyitotta meg Jeruzsálembe áthelyezett külképviseletét, Guatemala pedig két nappal később. Az Egyesült Államok az után költöztette át nagykövetségét, hogy Donald Trump amerikai elnök 2017 decemberében bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Döntése nagy felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban. A zsidók szerint Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa, míg a palesztinok annak keleti, Izrael által megszállt részén képzelik el leendő államuk központját.

Forrás: MTI/EFE/Reuters/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek