Szíriában bombáznak az oroszok

Az orosz légierő – többhetes szünet után – újrakezdte kedden a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai Idlíb tartomány elleni légitámadásokat – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) brit székhelyű aktivistahálózat.

A szíriai kormányerők napok óta erősítést küldenek Idlíb tartományba, és a jelek szerint arra készülnek, hogy visszafoglalják az utolsó olyan területet Szíriában, amelyet még ellenzéki erők uralnak. Az orosz légicsapások augusztus 15-e óta szüneteltek Idlíbben és környékén, de a szíriai kormányerők azóta is folyamatosan bombázták a lázadókat – tudatta az OSDH.

Törökország hetek óta azon van, hogy diplomáciai eszközökkel megakadályozza a szíriai kormányerők közelgő offenzíváját Idlíb ellen. Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 7-én Iránba készül látogatni, hogy a helyi vezetéssel tárgyaljon a szíriai konfliktusról.

A Hürriyet című török lap kedden azt írta, hogy Törökország folytatja nehézfegyverzet telepítését a szíriai határ mentén. Az újság adatai szerint nyolc, páncélosokkal és tarackokkal megrakott teherszállító jármű indult a szíriai határon fekvő Elbeyli felé. Ankara emellett megerősítette a biztonsági intézkedéseket az idlíbi feszültségmentesítési övezetben fekvő 12 megfigyelőpontján a térségben várható hadművelet miatt.

Idlíb nagyrészt szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) iszlamista ernyőszervezet uralma alatt áll. Jelentések szerint a tartományban mintegy hárommillió civil mellett közel 10 ezer fegyveres van. A lakosság nagyjából fele Szíria más térségeiből érkező menekült az ENSZ szerint. A szíriai kormányerők korábban Idlíbbe szállították azokat a felkelőket, akik ugyan megadták magukat, de nem voltak hajlandóak a szíriai kormány fennhatósága alatt élni.

Trump korábban óva intette Szíriát egy újabb offenzíva kapcsán

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben figyelmeztette Bassár el-Aszad szíriai elnököt, nehogy “meggondolatlan támadást indítson” a lázadók ellenőrzése alatt lévő Idlíb tartomány ellen. Trump mikroblog-bejegyzésében a szíriai elnök két szövetségesét, Oroszországot és Iránt is óva intette.

“Az oroszok és az irániak súlyos humanitárius hibát követnének el, ha részeseivé válnának e potenciális emberi tragédiának. Százezreket ölhetnek meg. Ne hagyják, hogy ez megtörténhessen!” – írta az amerikai elnök.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken kiállt a szíriai kormány várható offenzívája mellett, azzal érvelve, hogy Damaszkusznak joga van elűzni a szélsőségeseket Idlíbből. Az orosz miniszter még pénteken azt is közölte, hogy folynak a tárgyalások a civil lakosság kimenekítéséről.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője szintén pénteken Twitter-bejegyzésben bírálta Lavrov állásfoglalását, “agressziónak” nevezve az orosz támogatást élvező szíriai kormányoffenzívát. Pompeo akkor azt írta: “a világ figyel”.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply