Moszkva egy esetleges amerikai támadásra figyelmeztet Szíriában

Az Egyesült Államok megerősíti földközi-tengeri katonai jelenlétét, ami a szíriai kormányerők elleni támadás előkészületeire utalhat – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn Moszkvában.

A tábornok, akit orosz hírügynökségek idéztek, arra alapozta kijelentését, hogy a Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel felfegyverzett amerikai Ross romboló augusztus 25-én befutott a Földközi-tengerre. A hajó 28 Tomahawkot visz fedélzetén, amelyek képesek bármilyen szíriai célpontot elérni.

Bassár el-Aszad szíriai elnök hét év polgárháborút követően orosz és iráni segítséggel nagyrészt vissza tudta foglalni országa területét. Megfigyelők szerint a damaszkuszi rezsim jelenleg a részben még szíriai lázadók által uralt északnyugati fekvésű Idlíb tartomány elleni offenzívára készül. Ellenzéki fegyveresek és szélsőségesek százezreit szállították ebbe a térségbe, miután más régiókban katonai vereséget szenvedtek el, s a kormányerőkkel kötött megállapodásoknak köszönhetően elvonulhattak.

Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett a nap folyamán szíriai kérdésekről. Merkel szóvivője szerint a két vezető aggodalmát fejezte ki a közel-keleti államban zajló fejlemények, különösen pedig az idlíbi humanitárius helyzettel összefüggésben. Steffen Seibert elmondta: felszólították Oroszországot, hogy mérséklő módon járjon közbe a szíriai vezetésnél, elejét véve a feszültségek további elmélyülésének.

Április közepén az Egyesült Államok, Nagy-Britanniával és Franciaországgal közösen 105 manőverező robotrepülőgépet lőtt ki feltételezett szíriai vegyifegyver-gyárakra.

Időközben egyre kevésbé világos a szeptember 7-én megrendezésre kerülő Szíria-csúcs résztvevőinek listája. Eredetileg Törökország, Németország, Franciaország és Oroszország vezetőinek négyes találkozójáról volt szó, legfrissebb sajtójelentések viszont már arról szólnak, hogy Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök látogat Iránba, hogy a helyi vezetéssel tárgyaljon.

Szíriai-libanoni határ, 2018. augusztus 14.
Basár al-Aszad szíriai elnököt ábrázoló óriásplakát mellett áll egy orosz katona az egyik libanoni-szíriai határátkelőnél 2018. augusztus 13-án. Szíriai kormánytisztviselők ígéretet tettek arra, hogy szavatolják a menekültek biztonságos hazatérését, és sürgették a nyugati országokat, hogy támogassák a folyamatot a Szíria ellen hozott szankciók feloldásával. Az orosz hadsereg öt ellenőrzőpontot állított fel a határon, hogy előmozdítsa a Szíriával szomszédos országba menekültek hazaáramlását. (MTI/AP/Szergej Gric)

Fegyverkezés?

Egy nap alatt 11 tonna lőszert és 231 darab lőfegyvert adtak át fegyveresek Szíria délnyugati részén – közölte hétfőn a szemben álló szíriai feleket békítő orosz központ vezetője, Alekszej Cigankov vezérőrnagy. A 11 tonna lőszer között tüzérségi lövedékek és gyalogsági lőfegyverek lőszerei vannak.

A vezérőrnagy közölte azt is, hogy az Idlíb tartománybeli feszültségmentesítési övezetben tevékenykedő fegyveres csoportok folyamatosan megsértik a hatályos tűzszünetet, egy nap alatt több, a szomszédos tartományokban lévő települést lőttek.

Hozzátette, hogy a harcoló felek békítéséért, valamint a menekültek hazatelepítéséért létrehozott orosz központok a hétfői napon 642 menekültet fogadtak az említett, főként kormányellenes fegyveresek uralta idlíbi övezetből, köztük 321 gyereket. Az orosz katonaorvosok 242 embernek nyújtottak egészségügyi ellátást, köztük 123 gyereknek. Cigankov elmondása szerint az általa vezetett központ az utóbbi napokban humanitárius akciót hajtott végre a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban fekvő Mazlum városban: mintegy 650 élelmiszercsomagot osztott szét, melyeknek súlya összesen 2,8 tonna volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/Reuters/AFP/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »