Irán és Szíria katonai együttműködési megállapodást kötött

Katonai együttműködési megállapodást írt alá az iráni és a szíriai védelmi miniszter Damaszkuszban – számolt be hétfőn több iráni hírügynökség.

Az Irna hírügynökség azt írta, hogy a megállapodás széles körű lehetőségeket teremt a kétoldalú katonai kapcsolatokban. A Mehr hírügynökség Amir Hatami iráni védelmi miniszter beszédéből pedig azt a részt ragadta ki, amely szerint Irán kész részt venni Szíria újjáépítésében és fegyverrendszereinek fejlesztésében. Mint hangoztatta, az iráni magánszektor képes segítséget nyújtani a szíriai népnek és a kormánynak az újjáépítésben.

Ali Abdullah Ajub szíriai védelmi miniszter azt mondta, hogy országa történetében befejeződött a háborús szakasz és megkezdődött a helyreállításé. Az aláírt egyezmény bizonyítéka a Teherán és Damaszkusz közötti kapcsolatok fejlődésének – tette hozzá. A kétoldalú katonai együttműködési megállapodás részletei egyelőre nem ismertek.

A SANA szíriai állam hírügynökség által kiadott fotón Bassár el-Aszad szíriai elnök fogadja Amir Hatami iráni védelmi minisztert 2018. augusztus 26-án Damaszkuszban. (EPA/SANA)

Amir Hatami iráni védelmi miniszter vasárnap érkezett kétnapos látogatásra a szíriai fővárosba, ahol találkozott Bassár el-Aszad elnökkel és magas rangú katonai vezetőkkel is.

A szíriai polgárháború során az iráni erők támogatást nyújtottak a szíriai kormányhadseregnek.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten arról beszélt, hogy Iránnak el kell távolítania erőit Szíriából. Iráni tisztviselők azt válaszolták, hogy az Aszad-kormány meghívására tartózkodnak Szíriában, és nem szándékoznak kivonulni az országból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek