Törökország feltehetően már most recesszióban van

Londoni pénzügyi elemzők szerint a friss aktivitási adatok arra vallanak, hogy a török líra meredek értékvesztése és a pénzügyi kondíciók ehhez kapcsolódó erőteljes szigorodása miatt a török gazdaság már recesszióban van, és a visszaesés üteme várhatóan meredek ütemben gyorsulni is fog a következő hónapokban. Hitelminősítői vélemény szerint a törökországi válságot az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is megszenvedheti.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai szerdai helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a kialakult valutaválság következményeként a török líra az idei év eleje óta csaknem 40 százalékkal zuhant a dollárhoz képest, és ez júliusban 15 évi csúcsra, 15,8 százalékra hajtotta fel a tizenkét havi inflációt.

A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a meglóduló infláció és a súlyos mértékben feszesebbé vált pénzügyi kondíciók együttes hatására megtorpanásszerű lassulás kezdődött a török gazdaságban.

Isztambul, 2018. augusztus 13.
Vásárlók egy isztambuli pénzváltónál 2018. augusztus 13-án. Berat Albayrak török pénzügyminiszter ezen a napon gyors és hatékony intézkedéscsomagot jelentett be a líra árfolyamesésének megállítására. (MTI/EPA/Erdem Sahin)

Ennek jelei közé tartozik, hogy a legutóbbi aktivitási részadatokból következtethetően az ipari termelés értéke negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal csökkenhetett a második negyedévben, jóllehet az első három hónapban még 1,8 százalékkal nőtt.

A Capital Economics londoni elemzői szerint az iparági felmérések arra vallanak, hogy a harmadik negyedévben a helyzet még rosszabbra fordulhatott: júliusban az import 9,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi azonos hónapban, jelezve, hogy a hazai kereslet meredeken visszaesett. A járműértékesítés júniusban és júliusban egyaránt 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A londoni elemzőház szakértői szerint ezekből a folyamatokból az számolható ki, hogy a török hazai össztermék (GDP) jelenleg éves szinten mérve 3 százalék körüli ütemben csökken, vagyis mély recesszió alakult ki Törökországban.

  • Már a valutaválság előtt is voltak intő jelek
Szakértők már májusban felhívták arra a figyelmet, hogy amennyiben a kormány nem tesz semmit, Törökország nemsokára nagy bajban lesz. Recep Tayyip Erdogan török elnök ráadásul szokatlanul keménykezű szerepet játszik az ország monetáris politikájának meghatározásában, ez pedig pluszban rányomta a bélyegét a líra értékesítésére, lévén a befektetők nagyon aggódnak a monetáris politikába történő kormányzati beavatkozás, valamint a központi bank függetlensége miatt.

Bár a török jegybank az elmúlt időszakban két alkalommal is az irányadó kamat megemelésére kényszerült – legutóbb június elején 125 bázisponttal 17,75 százalékra emelve, ezt megelőzően pedig májusban, 300 bázisponttal –, amire a líra átmeneti erősödéssel reagált, ez sem jelentett megoldást.

Szép lassan túlhevül a török gazdaság

A Capital Economics az idei év egészére továbbra is 3 százalékos növekedést vár a török gazdaságban, de hangsúlyozza szerdai elemzésében, hogy ez kizárólag az erőteljes évkezdetet tükrözi. A cég az idei negyedik negyedévre és 2019 első felére 2-4 százalék közötti éves összevetésű GDP-visszaesést, a jövő év egészére pedig stagnálást vár Törökországban.

A török gazdaság teljesítménye tavaly még 7,4 százalékkal nőtt.

A Moody’s Investors Service szerint a törökországi válság negatív hatást gyakorolhat az EBRD-re is, amelynek jelentős aktív kitettségei vannak a török gazdaságban.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban ismertetett helyzetértékelésében hangsúlyozta: várakozása szerint a törökországi fejlemények a közép- és kelet-európai feltörekvő térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni székhelyű EBRD nyereségességét és eszközminőségét is megterhelik. A Moody’s szerint azonban a hatás valószínűleg kezelhető marad, tekintettel az EBRD erőteljes pénzügyi pozíciójára.

A hitelminősítő a lehetséges legjobb, „Aaa” besorolással és stabil kilátással tartja nyilván az EBRD-t, amelynek jelenleg 237 aktív finanszírozási programja fut a török gazdaságban, és jelenlegi törökországi beruházási portfóliójának értéke meghaladja a 7,3 milliárd eurót. A bank tavaly 1,54 milliárd euró új finanszírozást folyósított törökországi programokra.

A török gazdaságban más nagy elemzőházak is recessziót várnak. A Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) – a Moody’s-sal egyetemben – a minap leminősítette Törökországot, az addigi „BB mínusz”-ról egy fokozattal „B plusz”-ra rontva a hosszú futamú török szuverén devizaadósság osztályzatát.

Indoklásában a cég szintén kiemelte, hogy a török líra az év eleje óta 40 százalékkal gyengült a dollárral szemben, és ennek az értékvesztésnek csaknem a fele az elmúlt néhány hétben ment végbe. Mindeközben az éves szintű infláció júliusban megközelítette a 16 százalékot.

A hitelminősítő közölte: azzal számol, hogy a kialakult pénzügyi válsághelyzetben a török hazai össztermék jövőre reálértéken 0,5 százalékkal csökken.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »