Újabb kamatemelést hajtott végre a török jegybank

A török jegybank csütörtökön 125 bázisponttal, 17,75 százalékra emelte a kereskedelmi bankok hitelellátásának szabályozására szolgáló irányadó kamatát. Az intézkedés nyomán a török líra 1,7 százalékkal erősödött a dollárral, és 1,2 százalékkal az euróval szemben.

A líra öt százalékot veszített egy hónap alatt a dollárral és négy százalékot az euróval szemben. Dollárban a török líra 18 százalékkal, euróban 16 százalékkal áll év eleji árfolyama alatt.

A “késői likviditási ablak” megemelése mellett az egynapos jegybanki hitel kamatát 9,25 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát 7,25 százalékon, az egyhetes repokamatlábat pedig 8,00 százalékon hagyta a török jegybank.

A “késői likviditási ablak” (Late Liquidity Window) a török bankok hitelellátására, a török bankrendszer napi likviditási igényeinek fedezésére használt szabályozási eszköz. Azért késői, mert általában a kereskedési nap végén lehet igénybe venni, ha a zárási tranzakciókhoz a bankoknak gyors likviditásra van szükségük.

A török jegybank legutóbb május 22-i rendkívüli ülésén nyúlt hozzá ehhez az eszközhöz és 300 bázisponttal, 13,5 százalékról, 16,5 százalékra emelte az irányadó kamatot a líra árfolyamvesztésének a megakadályozása érdekében, miután a líra a dollárral és az euróval szemben is egy hét alatt több mint kilenc százalékkal gyengült.

Recep Tayyip Erdogan török elnök akkor a líra árfolyamát gyengítő eladási nyomást az előrehozott választások eredményének befolyásolására indított összehangolt pénzügyi támadásnak minősítette és egy választási gyűlésen tartott beszédében arra figyelmeztette a törökországi pénzügyi köröket, hogy “nagy árat fognak fizetni azért, ha részt vettek ebben a manipulációban”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek