Újra őrizetbe vették Putyin bírálóját

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust szombat délután moszkvai otthona előtt, augusztus 27-én lesz bírósági meghallgatása, addig hatósági fogságban marad – közölte Kira Jarmijs, az ellenzéki politikus szóvivője a Twitteren.

Jarmijs szerint a mostani őrizetbe vétel indoka, hogy Navalnij januárban részt vett az orosz fővárosban rendezett kormányellenes tüntetésen, amelyen a márciusi elnökválasztás bojkottjára szólítottak fel. A szóvivő hozzátette: az ellenzéki politikust egy helyi rendőrőrsre vitték, később viszont állítólag egy törött ujja miatt kórházba kellett vinni. Navalnij feltételezhetően őrizetbe vétele során szerezhette a sérülést.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és a korrupcióellenes alapítvány vezetője irodájában, az orosz elnökválasztás idején, 2018. március 15-én. EPA/YEVGENY FELDMAN

Az ellenzéki politikus szeptember 9-re hirdetett újabb tiltakozó akciót, ez alkalommal a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Navalnij utoljára májusban került rácsok mögé, amikor nem engedélyezett tüntetés szervezése címén harmincnapi “adminisztratív őrizetet” szabtak ki rá. Navalnij május elején, két nappal Vlagyimir Putyin elnök újabb beiktatása előtt “Nem cárunk ő nekünk!” jelszóval kezdeményezett országos megmozdulást. A politikust nem engedélyezett tüntetések miatt korábban már több ízben elzárásra ítélték, amit ő a gyülekezési jog megsértésének minősített.

A 42 éves Alekszej Navalnij – aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt – a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre a második helyen futott be. A politikus, aki az elmúlt két év során több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett, az idén márciusi elnökválasztáson megpróbálta Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság – függőben lévő büntetéseire hivatkozva – elutasította jelöltként való bejegyzését.

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »