Nem zárja le határait Brazília a venezuelai menekültek előtt

Brazília nem korlátozza a súlyos gazdasági és politikai válság sújtotta Venezuelából menekülők bevándorlását – erősítette meg médiaértesülések szerint helyi idő szerint szombaton Michael Temer brazil elnök.

A határok lezárása „embertelen cselekedet volna azokkal szemben, akik menedéket keresnek. Nem zárhatjuk le Brazília határait, nem beszélhetünk korlátokról, amikor embereket kell befogadnunk” – mondta az elnök Brazíliavárosban.

„Brazília mindent megtesz és a jövőben is meg fog tenni, hogy jól fogadja a menekülteket” – tette hozzá az államfő.

Korábban Roraima állam határát újból megnyitották, miután 17 órán át zárva tartott egy bíró döntésére, akinek a határozata csak venezuelaiakra vonatkozott, így több mint 200 venezuelai a határ túlsó oldalán rekedt. Az egyik legszegényebb brazíliai állam, Roraima több tízezer venezuelait fogadott be. Naponta mintegy 500 venezuelai lépi át a határt a roraimai hatóságok adatai szerint.

Az új venezuelai fizetőeszköz, a „szuverén bolivar” (Bolivar Soberano) egy caracasi bankban 2018. augusztus 20-án, az új pénz bevezetésének napján. A gazdasági csőd szélén álló Venezuelában, ahol a szakértők szerint az év végén akár 1 millió százalék lehet az infláció, ezen napon öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről. (MTI/EPA/Miguel Gutérrez)

A gazdasági és politikai válság, illetve legfőképpen az élelmiszerhiány miatt már több százezer venezuelai menekült el hazájából Kolumbiába, Brazíliába, Peruba, Chilébe és a térség más országaiba. A brazil rendőrség adatai szerint mintegy 35 ezer venezuelai kért menedékjogot, 11 100-en pedig lakhatási engedélyt Brazíliában 2015 óta.

  • Előzmények:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »