Nem zárja le határait Brazília a venezuelai menekültek előtt

Brazília nem korlátozza a súlyos gazdasági és politikai válság sújtotta Venezuelából menekülők bevándorlását – erősítette meg médiaértesülések szerint helyi idő szerint szombaton Michael Temer brazil elnök.

A határok lezárása “embertelen cselekedet volna azokkal szemben, akik menedéket keresnek. Nem zárhatjuk le Brazília határait, nem beszélhetünk korlátokról, amikor embereket kell befogadnunk” – mondta az elnök Brazíliavárosban.

“Brazília mindent megtesz és a jövőben is meg fog tenni, hogy jól fogadja a menekülteket” – tette hozzá az államfő.

Korábban Roraima állam határát újból megnyitották, miután 17 órán át zárva tartott egy bíró döntésére, akinek a határozata csak venezuelaiakra vonatkozott, így több mint 200 venezuelai a határ túlsó oldalán rekedt. Az egyik legszegényebb brazíliai állam, Roraima több tízezer venezuelait fogadott be. Naponta mintegy 500 venezuelai lépi át a határt a roraimai hatóságok adatai szerint.

Az új venezuelai fizetőeszköz, a “szuverén bolivar” (Bolivar Soberano) egy caracasi bankban 2018. augusztus 20-án, az új pénz bevezetésének napján. A gazdasági csőd szélén álló Venezuelában, ahol a szakértők szerint az év végén akár 1 millió százalék lehet az infláció, ezen napon öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről. (MTI/EPA/Miguel Gutérrez)

A gazdasági és politikai válság, illetve legfőképpen az élelmiszerhiány miatt már több százezer venezuelai menekült el hazájából Kolumbiába, Brazíliába, Peruba, Chilébe és a térség más országaiba. A brazil rendőrség adatai szerint mintegy 35 ezer venezuelai kért menedékjogot, 11 100-en pedig lakhatási engedélyt Brazíliában 2015 óta.

  • Előzmények:

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »