Nyugdíjreform orosz módra

Vlagyimir Putyin a napokban azzal a bejelentéssel lepte meg országának állampolgárait, hogy megemeli a nyugdíjakat – amit azonban nem hangoztatott: ezzel együtt a nyugdíjban tölthető évek száma is lényegesen megrövidülne.

A Kreml és a kormány közös programterve alapján a nyugdíjkorhatárt a férfiak esetében a jelenleg érvényes rendszerhez képest 5 évvel későbbre, így tehát 65 évre, míg a nők esetében 8 évvel későbbre, azaz 63 évre tolnák ki. A változtatások folyamatát akár már jövő év elejétől beindítanák, annak teljes bevezetése becslések szerint egy legalább ötéves időtartamot ölelne fel.

A jelenlegi orosz nyugdíjazási kor a legalacsonyabbnak számít a fejlett világban, ugyanakkor az ország a várható élettartam vonatkozásában is kínosan le van maradva – ez utóbbi leginkább a férfiak esetében feltűnő, ami jelenleg 68 év. 2024-re, amikorra a tervezett nyugdíjkorhatár kitolásának folyamata befejeződhet, a kormányzati előrejelzések szerint a várható élettartam férfiak esetében 70 évre, a nők esetében pedig 80 évre változhat. A férfiaknál így kialakuló 5 éves nyugdíjazási időszak a legrövidebb lenne a fejlett világ országai között – legalábbis egy orosz kormányzati szervezet számításai alapján.

Várható átlagos élettartam és a nyugdíjkorhatár változása Oroszországban

Szakértők szerint a régóta tervezett, ámbár politikailag népszerűtlen változtatás létfontosságú a nyugdíjkassza finanszírozásának stabilitásához, hiszen a lakosság vészesen öregszik (azaz a jelenlegi szabályozás mellett egyre több nyugdíjas lenne), a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében pedig tovább kell dolgoztatni a munkaképeseket.

Előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben a munkaképes korúak számának zsugorodása várható, a nyugdíjfizetés egyre növekvő terhe miatt így vagy az adókat és az állami hitelfelvételeket kellene jelentős mértékben növelni, vagy a nyugdíjakat kellene csökkenteni, melyek azonban átlagosan már most is csak a bérek harmadát teszik ki. A Kreml már így is évekig halogatta a nyugdíjrendszer megreformálását az idősebb korosztály elégedetlenségétől tartva, hiszen ez a korcsoport jelentette eddig Putyin leghűségesebb szavazótáborát.

A nyugdíjban töltött évek számának drasztikus csökkentésével a gazdaság növekedése is felpöröghet, ellenkező esetben az elkövetkező 6 év alatt a munkaképes korosztály száma 4 millióval csökkenne, míg a nyugdíjasok száma 3 millióval emelkedne – legalábbis a Gazprombank kimutatása szerint.

Egy országos interaktív tévéműsorban Putyin múlt héten megemlítette, hogy a kormány a nyugdíjkorhatár eltolásán munkálkodik, hozzátéve, hogy „természetesen ennek során kellő óvatossággal fognak eljárni.” A nyilvánvalóan népszerűtlen intézkedés tervét az ország első embere azzal az érvvel igyekezett elfogadhatóbbá tenni, hogy „a reform célja a nyugdíjasok életszínvonalának és jövedelmeinek emelése”.

Moszkva, 2018. június 7.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) hagyományos interaktív televíziós fórumot tart, amelyen a lakosság kérdéseire válaszol egy moszkvai tévéstúdióban (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Alekszej Druzsinyin)

A jelenlegi rendszerben évente a bruttó hazai termék 2%-ának megfelelő támogatás szükséges a befizetett járulékok és a kifizetett juttatások közötti hiány fedezésére. A kormányzati előrejelzés szerint a tervezett változtatások nélkül ez a szám 3,6%-ra ugorna 2050-re, a 2030-as évek közepére pedig a nyugdíjasok száma már meghaladná a munkára kötelezhető korosztályt. Oroszországban a speciális szabályozásnak köszönhetően minden harmadik embert érint a korai nyugdíjba vonulás lehetősége – a katonaság, a rendőrség kötelékeiben szolgálatot teljesítők vagy az olyan szakmában dolgozók, mint a bányászok és a táncosok mind jogosultak a korengedményes nyugdíjra.

Múlt hónapban Dimitrij Medvegyev miniszterelnök a parlamentben sürgette a nyugdíjreform elindítását – azzal érvelt, hogy az érvényben lévő rendszert az 1930-as években vezették be, amikor a várható átlagos élettartam 40 év volt, azóta azonban sokat változott az ország. A reform olyan fontos részletkérdéseiben, mint az átmeneti időszak hossza és hogy a korai nyugdíjazás lehetőségét mennyiben tervezik korlátozni, még nem sikerült egyezségre jutni. A végleges reformtervezetet a parlamentnek kell jóváhagynia, így elképzelhető, hogy annak egy kevésbé ijesztő változata kerül majd elfogadásra.

„Amennyiben kemény ellenállást tapasztal Putyin, majd úgy tesz, mintha nem az ő ötlete lett volna ez a tervezet, és a kedélyek csillapítása érdekében visszavehet egy-két évet a korhatár emeléséből ”- jósolja Evgeny Gontmakher, egy volt kormányhivatalnok.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »