Tovább mélyül Kanada és Szaúd-Arábia vitája

Szaúd-Arábia megszakítja minden orvosi kezelési programját is Kanadával, az észak-amerikai ország kórházaiban lévő szaúdi betegeket más államok egészségügyi intézményeibe szállítja át – közölte szerdán az SPA szaúdi állami hírügynökség.

A jelentés Fahd bin Ibrahim at-Tamimire, a sivatagi királyság egyesült államokbeli egészségügyi attaséjára hivatkozott.

Szaúd-Arábia hétfőn a belügyekbe való beavatkozás címén kiutasította Kanada rijádi nagykövetét, egyben visszahívta saját képviseletvezetőjét a kanadai fővárosból, Ottawából.

A bejelentés azt követően történt, hogy előzőleg a rijádi kanadai nagykövetség a Twitter-oldalára feltett üzenetben azt írta, nagyon aggódik amiatt, hogy az országban újabb hullámban vettek őrizetbe emberi jogi aktivistákat. Felszólította egyben a helyi hatóságokat, hogy azonnal engedjenek szabadon minden békés aktivistát. Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter elsősorban a szaúd-arábiai nőjogi aktivisták, többek közt Nasszima asz-Szadah és Szamar Badaoui bebörtönzése miatt adott hangot aggodalmának.

Szaúd-Arábia ezt a belügyeibe való beavatkozásnak tekinti, és tiltakozását fejezte ki Kanadának. A rijádi válaszüzenetben megírták, nehezményezik, hogy a kanadai közleményben az emberek azonnali szabadon bocsátása kifejezés szerepelt. Mint megjegyezték, ez megengedhetetlen a két ország viszonylatában.

A szaúd-arábiai megtorló lépés egyben a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok befagyasztását is jelenti. Rijád bejelentette, hogy felfüggeszti a két ország közötti diákcsere-kapcsolatokat is.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »