Egy miniszter máris belebukott az iráni gazdaság botladozásába

A gazdasági válság miatti társadalmi elégedetlenségre és a visszaállított amerikai szankciókra hivatkozva az iráni parlament megvonta bizalmát az ország munkaügyi miniszterétől, Ali Rabieitől, akit az elnök emiatt le is váltott.

Rabiei 2013 augusztusa óta töltötte be a tisztséget. Az ellene indult bizalmatlansági indítványt 129 támogató szavazattal 111 ellenében fogadták el – jelentette be az IRNA iráni hírügynökség. A hatvankét éves Rabiei Róháni elnök régi támogatója, 1997 és 2005 között pedig az előző elnök, a reformokat bevezető Mohammed Hatami tanácsadója volt.

A gazdasági válság miatt nyomás alatt álló elnöknek, Haszan Róháninak három hónapja van új miniszter kinevezésére, de saját pozíciója is ingatag, múlt héten meghallgatásra idézte be az elnököt a teheráni parlament, hogy a gyengélkedő gazdasági helyzetről kérdezzék.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos, 2015-ben megkötött többhatalmi szerződést Donald Trump amerikai elnök májusban egyoldalúan felmondta, az iszlám köztársasággal szembeni szankciók pedig a héten léptek ismét érvénybe. Az iráni gazdaság a magas munkanélküliség és az infláció miatt már korábban is nehéz helyzetben volt, de az atomprogram körüli bizonytalanság, majd annak amerikai felmondása miatt az iráni riál az elmúlt hat hónapban csaknem értéke kétharmadát elveszítette.

Sok iráni a kormányt teszi felelőssé a helyzetért, múlt héten a nyugtalanság és a rendszer elleni elégedetlenség következtében több iráni városban elszórtan tüntetések és sztrájkok alakultak ki.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply