Gyengélkedik az iráni gazdaság, nagy a nyomás az elnökön

Először idézte be meghallgatásra Haszan Róháni iráni elnököt a teheráni parlament, hogy a gyengélkedő gazdasági helyzetről kérdezzék – jelentette az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség. Róháni beidézése egybeesik azzal, hogy az utóbbi időben több tüntetés is volt országszerte a magas árak, a gyakori áram- és vízhiány, valamint a kormányzaton belüli korrupció miatt.

Róháninak egy hónapja van, hogy megjelenjen a parlament színe előtt, és megválaszolja a törvényhozók kérdéseit. Egyebek közt a nemzeti fizetőeszköz, a riál értékének zuhanásáról, a lassú gazdasági növekedésről és a növekvő munkanélküliségről fogják faggatni. Róhánira az utóbbi időben nagy nyomás nehezedik a keményvonalas politikusok irányából, akik azt akarják elérni, hogy a Washingtonnal megromlott kapcsolatok és a gazdasági nehézségek fényében változtasson kabinetének összetételén.

Az iráni elnököt még 2015-ben sokan hősként ünnepeltek az iráni atomprogramról szóló egyezmény létrejöttéért, a kritikus hangok pedig pont azért erősödtek fel, mert az Egyesült Államok májusban egyoldalúan kivonult a többhatalmi megállapodásból, és visszaállította az egyezmény létrejötte után feloldott szankciókat. A riál az amerikai döntés után kezdte meg mélyrepülését, ráadásul azóta az USA új gazdasági büntetőintézkedésekkel fenyeget, amelyek veszélyeztetik az iráni gazdaság egyik ütőerét, az olajexportot.

Róháni beidézése egybeesik azzal, hogy az utóbbi időben több tüntetés is volt országszerte a magas árak, a gyakori áram- és vízhiány, valamint az kormányzaton belüli korrupció miatt. Kedden több száz ember vonult utcára több nagyvárosban, hogy hangot adjon nemtetszésének a magas infláció miatt, melyet részben a riál elértéktelenedése okoz.

Iráni tüntetők a teheráni bazár közelében 2018. június 25-én. EPA/STR

Az ISNA jelentése szerint a törvényhozók azért is kérdőre akarják vonni az elnököt, hogy több mint két évvel a megállapodás létrejötte után az iráni bankoknak miért volt még mindig korlátozott hozzáférésük a globális pénzügyi szolgáltatásokhoz, miközben az atomalku értelmében a legtöbb nemzetközi szankciót feloldották a perzsa országgal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »