Egy miniszter máris belebukott az iráni gazdaság botladozásába

A gazdasági válság miatti társadalmi elégedetlenségre és a visszaállított amerikai szankciókra hivatkozva az iráni parlament megvonta bizalmát az ország munkaügyi miniszterétől, Ali Rabieitől, akit az elnök emiatt le is váltott.

Rabiei 2013 augusztusa óta töltötte be a tisztséget. Az ellene indult bizalmatlansági indítványt 129 támogató szavazattal 111 ellenében fogadták el – jelentette be az IRNA iráni hírügynökség. A hatvankét éves Rabiei Róháni elnök régi támogatója, 1997 és 2005 között pedig az előző elnök, a reformokat bevezető Mohammed Hatami tanácsadója volt.

A gazdasági válság miatt nyomás alatt álló elnöknek, Haszan Róháninak három hónapja van új miniszter kinevezésére, de saját pozíciója is ingatag, múlt héten meghallgatásra idézte be az elnököt a teheráni parlament, hogy a gyengélkedő gazdasági helyzetről kérdezzék.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos, 2015-ben megkötött többhatalmi szerződést Donald Trump amerikai elnök májusban egyoldalúan felmondta, az iszlám köztársasággal szembeni szankciók pedig a héten léptek ismét érvénybe. Az iráni gazdaság a magas munkanélküliség és az infláció miatt már korábban is nehéz helyzetben volt, de az atomprogram körüli bizonytalanság, majd annak amerikai felmondása miatt az iráni riál az elmúlt hat hónapban csaknem értéke kétharmadát elveszítette.

Sok iráni a kormányt teszi felelőssé a helyzetért, múlt héten a nyugtalanság és a rendszer elleni elégedetlenség következtében több iráni városban elszórtan tüntetések és sztrájkok alakultak ki.

Forrás: MTI/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »

Kínának nem tetszik a NATO hozzáállása

Kína brüsszeli külképviselete kedden visszautasította, hogy az ország rendszerszintű kihívást jelentene bárkire. Arra szólították fel a NATO-t, hogy racionálisan ítélje meg Kína fejlődését, és hagyjon fel a kínai fenyegetést sulykoló elméletek népszerűsítésével.

Read More »