Egy miniszter máris belebukott az iráni gazdaság botladozásába

A gazdasági válság miatti társadalmi elégedetlenségre és a visszaállított amerikai szankciókra hivatkozva az iráni parlament megvonta bizalmát az ország munkaügyi miniszterétől, Ali Rabieitől, akit az elnök emiatt le is váltott.

Rabiei 2013 augusztusa óta töltötte be a tisztséget. Az ellene indult bizalmatlansági indítványt 129 támogató szavazattal 111 ellenében fogadták el – jelentette be az IRNA iráni hírügynökség. A hatvankét éves Rabiei Róháni elnök régi támogatója, 1997 és 2005 között pedig az előző elnök, a reformokat bevezető Mohammed Hatami tanácsadója volt.

A gazdasági válság miatt nyomás alatt álló elnöknek, Haszan Róháninak három hónapja van új miniszter kinevezésére, de saját pozíciója is ingatag, múlt héten meghallgatásra idézte be az elnököt a teheráni parlament, hogy a gyengélkedő gazdasági helyzetről kérdezzék.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az iráni atomprogrammal kapcsolatos, 2015-ben megkötött többhatalmi szerződést Donald Trump amerikai elnök májusban egyoldalúan felmondta, az iszlám köztársasággal szembeni szankciók pedig a héten léptek ismét érvénybe. Az iráni gazdaság a magas munkanélküliség és az infláció miatt már korábban is nehéz helyzetben volt, de az atomprogram körüli bizonytalanság, majd annak amerikai felmondása miatt az iráni riál az elmúlt hat hónapban csaknem értéke kétharmadát elveszítette.

Sok iráni a kormányt teszi felelőssé a helyzetért, múlt héten a nyugtalanság és a rendszer elleni elégedetlenség következtében több iráni városban elszórtan tüntetések és sztrájkok alakultak ki.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Piaci körkép: megvédte kulcstámaszát a DAX

Magasabban forognak az európai részvénypiacok, a német DE30 például teljesen vissza tudott kapaszkodni a Powell tegnapi megjegyzése utáni ijedtségből, miszerint az infláció jellemzésére a továbbiakban már nem használják az "átmeneti" szót és gyorsíthatnak a kötvényvásárlások kivezetésén.

Read More »

Leave a Reply