Friss hírek

Népszerű a sorkatonai szolgálat kiváltása Törökországban

Csaknem kétszázezer férfi kérvényezte sorkatonai szolgálatának ellenszolgáltatás fejében történő lerövidítését az utóbbi két napban Törökországban – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség kedden.

A török törvényhozás a múlt hónapban fogadott el egy jogszabályt, amelynek értelmében jelentős összeg megfizetése fejében drámaian lerövidíthető a sorkatonai szolgálat időtartama. A dpa német hírügynökség szerint számos fiatalember mindenét eladja, hogy elő tudja teremteni a 15 ezer török lírát (mintegy 783,5 ezer forintot) ahhoz, hogy a 12 hónapos szolgálatot 21 napra csökkentse.

A szóban forgó törvény csak az 1994-ben vagy később született férfiakra vonatkozik. Egy másik megoldás a törökországi katonai szolgálat elkerülésére az, ha legalább 3 évet külföldön él az illető, jóllehet, a teljes mentességhez kétezer eurót kell fizetni, és részt kell venni egy kiképzésen, amelyet a török védelmi minisztérium szervez külföldön – fejtette ki a dpa.

A sorkatonai szolgálat kiváltását lehetővé tevő törvény augusztus 3-án lépett hatályba, miután Recep Tayyip Erdogan államfő jóváhagyta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »