Pompeo: A gazdasági és diplomáciai nyomásgyakorlás fenntartása a kulcs Phenjan atommentesítéséhez

A nemzetközi közösségnek továbbra is diplomáciai és gazdasági nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára mindaddig, amíg az ország le nem mond nukleáris fegyvereiről – hangsúlyozta szombaton Szingapúrban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) tagjainak külügyminiszteri találkozóján fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját.
Pompeo előzőleg már hangot adott elégedettségének amiatt, hogy a délkelet-ázsiai szervezet fenntartotta az eddigi szankciókat Phenjannal szemben.
Pompeo hozzátette: időbe telhet, míg Phenjan felszámolja atomprogramját, de bizakodik, hogy sikerül véghezvinni azt az amerikai és észak-koreai vezetők által meghatározandó ütemterv szerint.

Az Egyesült Államok nagyon szigorúan vesz bármi engedékenységet ebben a tekintetben. Pompeo jelezte: minden okuk megvan hinni azoknak a jelentéseknek, amelyek szerint Oroszország vízumot állított ki észak-koreai dolgozóknak, ami a vonatkozó ENSZ-határozatok megsértését jelenti.

“Emlékeztetnék rá minden nemzetet, amely támogatta ezeket a határozatokat, hogy ez egy komoly ügy, amelyről beszélni fogunk Moszkvával” – tette hozzá. “Elvárjuk az oroszoktól és minden országtól, hogy eleget tegyenek az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak, és betartsák az Észak-Korea elleni szankciókat” – szögezte le.

Vivian Balakrishnan, szingapúri, Don Pramudvinai thaiföldi, Pham Binh Minh vietnami, Mike Pompeo amerikai, Saifuddin Abdullah malajziai és Szaleumxay Kommaszith laoszi külügyminiszter (b-j) a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek szingapúri találkozóján 2018. augusztus 3-án. (MTI/EPA/Don Wong)

Moszkva tagadta a Wall Street Journal című amerikai napilap értesüléseit, amely szerint Oroszország észak-koreai munkások ezreinek állított ki új engedélyeket. Oroszország azt is tagadta, hogy kikerülné az Észak-Koreába irányuló olajimportra vonatkozó tilalmat.

Eközben egy friss ENSZ-jelentés rámutatott, hogy jelentősen növekedett az illegális olajszállítmányok száma. Az Észak-Korea elleni szankciókat felügyelő ENSZ-szakértők jelentésükben kiemelték: Phenjan a szén- és fegyverszállítmányokra vonatkozó, illetve a pénzügyi szankciókat is igyekszik kijátszani.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnökkel tartott júniusi csúcstalálkozóján késznek mutatkozott országa és a Koreai-félsziget atommentesítésére a szankciók feloldásáért cserébe. A hét elején azonban kiderült: az amerikai hírszerzés bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Észak-Korea egy vagy két új interkontinentális ballisztikus rakétát kezdett el gyártani.

Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter meghívott vendégként szintén részt vesz a szingapúri összejövetelen. Pompeo elmondta, hogy nem találkozott Rivel, ugyanakkor tárgyalt Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszterrel. Az amerikai diplomácia vezetője ötnapos délkelet-ázsiai körútjának második állomásaként érkezett a városállamba, ahonnan Indonéziába utazik tovább.

 

300 millió dollár a térség biztonságának fejlesztésre – A Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) szingapúri találkozóján az amerikai külügyminiszter 300 millió dollárt (83,4 milliárd forintot) ajánlott fel a délkelet-ázsiai térség biztonságának fejlesztésére. Az új támogatás a tengeri biztonságot, a humanitárius segítségnyújtás fejlesztését, a békefenntartó kapacitások bővítését és a nemzetközi fenyegetések ellensúlyozását szolgálja. Az adomány egyik célja Kína térségbeli befolyásának ellensúlyozása. Peking az új selyemút projekt keretében indított kereskedelmi offenzívát a térségben. Az indo-csendes-óceáni kifejezés az elmúlt években vált egyre divatosabbá a japán, ausztrál, indiai és amerikai külügyi tisztségviselők körében az ázsiai-csendes-óceáni kifejezés ellensúlyozására, amelynek középpontjában Kína áll. “Az Egyesült Államok csendes-óceáni ország” – szögezte le Pompeo az előző nap. “Az ASEAN-országok az amerikai befektetések fő célpontjai Ázsiában” – tette hozzá. Pompeo rámutatott, hogy a mianmari rohingja válság megoldása elengedhetetlen a térség békéjének és biztonságának helyreállításához. Az amerikai külügyminiszter egyúttal a Reuters hírügynökség Mianmarban elfogott két tudósítójának azonnali szabadon engedését követelte Kjav Tin burmai külügyminisztertől, akivel szombaton találkozott Szingapúrban. Kjav Szoe Oót és Va Lonét, a Reuters munkatársait államtitkok megsértése miatt tartóztatták le decemberben. Az újságírók szerint tőrbe csalták őket. Elfogásuk idején egy rohingják elleni mészárlást vizsgáltak.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply