Tíz éves minimumon a munkanélküliek száma Spanyolországban

A munkaügyi központok nyilvántartása alapján készült jelentés szerint az év hetedik hónapjában tíz éve a legkevesebben, 3,13 millióan voltak munka nélkül Spanyolországban. Nagy örömre azért nincs ok, a munkanélküliségi arány még mindig 15% feletti.

Spanyolországban a munkanélküliség 0,8 százalékkal, több mint 27 ezerrel csökkent júliusban – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium csütörtökön. 2017 júliusához képest 6,2 százalékkal, több mint 200 ezerrel lett kevesebb az állástalan, 2013 februárjához képest pedig – amikor a gazdasági válság hatására csúcson volt a spanyolországi munkanélküliség – több mint 1,9 millióval csökkent a számuk.

A spanyol statisztikai hivatal egy héttel ezelőtt közölte, hogy a spanyol munkanélküliségi ráta 15,3 százalék volt az idei második negyedévben, ami 1,4 százalékpontos csökkenést jelent az első negyedévhez viszonyítva. 

A június elsején bizalmi szavazással leváltott konzervatív spanyol kormány korábbi számításai szerint erre az évre 15 százalékos munkanélküliségi ráta várható, a tavalyi 16,5 százalék után.

Nadia Calvino, az új szocialista kormány gazdasági minisztere két hete arról beszélt, hogy 2019-re már 13,4 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak, ami 0,4 százalékponttal kedvezőbb az eddig tervezettnél, és körülbelül 3 millió munkanélkülit jelent.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »