Politikai patthelyzet Szlovéniában

Patthelyzet alakult ki a kormányalakításai tárgyalásokon Szlovéniában, miután a konzervatív Új Szlovénia (NSi) elnöksége úgy döntött, megszakítja megbeszéléseket a parlamentbe bejutott baloldali pártokkal – közölte a Vecer című szlovén napilap kedden.

A Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) megnyerte a június 3-i szlovéniai választást, de nem szerzett elegendő voksot ahhoz, hogy önállóan kormányt alakítson. Borut Pahor államfő péntekig adott neki időt, hogy tárgyalásokat folytasson egy lehetséges koalícióról, és eldöntse, elfogadja-e a kormányalakítási megbízást. Eközben a parlamentben bejutott baloldali pártok is tárgyaltak a kormányalakításról, a második legtöbb szavazatot kapott Marjan Sarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) vezetésével.

A parlamenti választásokon az SDS 25 mandátumot szerzett a parlamentben, az LMS 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) és Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10-10 mandátummal a harmadik helyen végzett. Az említett pártok mellett még átlépi a 4 százalékos parlamenti bejutási küszöböt a Baloldal (Levica) 9 mandátummal, az NSi 7 mandátummal, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjas párt (DeSUS) 5-5 mandátummal, valamint a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4 mandátummal.

A kormányalakításhoz legalább 46 képviselő támogatására van szükség a 90 fős parlamentben. Egyelőre sem Jansa, az NSi kilépésével pedig Sarec sem tud kormányt alakítani. Július 23-án jár le az a határidő, amikor az államfőnek javaslatot kell tennie a parlamentnek a miniszterelnök-jelölt személyére vonatkozóan.

Matej Tonin, az NSi elnöke abban bízik, hogy pártja ezzel a lépéssel rákényszeríti a baloldali pártokat, hogy tárgyaljanak Jansával, és létrejöjjön a nagykoalíció (SDS és LMS).

A fiatal politikus azzal magyarázta kilépésüket egy lehetséges baloldali hatpárti koalícióból, hogy még mindig érezhető a feszültség a leköszönő kormány koalíciós tagjai között (SD, SMC és DeSUS). „Ha már most bonyolultak a dolgok, mi lesz a következő hónapokban, amikor a körülmények több odafigyelést igényelnek” – mondta Tonin.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »