A németek kiadják Spanyolországnak a katalán exelnököt

Németország kiadja Spanyolországnak Carles Puigdemont volt katalán elnököt – közölte csütörtökön a schleswig-holsteini ügyészség, miután a tartományi felsőbíróság jóváhagyta a politikus átadását a spanyol hatóságoknak.

A bíróság azt állapította meg, hogy Puigdemontot a lázadás vádja miatt nem lehet kiadni Spanyolországnak, de miután közpénzek elsikkasztásával is vádolják, amiatt igen.

Az ügyészség közölte: a vádhatóság hamarosan jóváhagyja a katalán politikusra vonatkozó kiadatási kérelmet. Az ügyészség június 1-jén azt is kezdeményezte, hogy szökés veszélye miatt helyezzék ismét kiadatási őrizetbe Puigdemontot, de a bíróság ezt arra hivatkozva elutasította, hogy eddig mindig eleget tett annak, ha a bíróság elrendelte, hogy vegyék őrizetbe.

Puigdemont ügyvédei hangsúlyozzák, hogy a schleswigi bíróság döntése értelmében a korábbi katalán vezetőt Spanyolországban sem lehet majd felelősségre vonni lázadás miatt, mert Németország pusztán ezen vádpont miatt nem adhatná ki Madridnak.

Berlin, 2018. június 21.
Carles Puigdemont leváltott katalán elnök érkezik a Quim Torra katalán elnökkel szervezett megbeszélésére Berlinben 2018. június 21-én. A bíróság még április 5-én elrendelte Puigdemont kiadatási őrizetbe helyezését, de egyben fel is függesztette a határozat végrehajtását és engedélyezte, hogy bizonyos feltételek mellett szabadlábon várja be kiadatási ügyének lezárását. Puidemont ellen az alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése, a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása, lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat Spanyolországban. (MTI/EPA/Markus Heine)

Carles Puigdemontot márciusban vették őrizetbe a német hatóságok, amikor Dániából beutazott Németországba.

A volt katalán elnököt a Katalóniában tavaly októberben tartott, a madridi kormány által alkotmányellenesnek tekintett népszavazás miatt körözik a spanyol hatóságok. A népszavazást követően Madrid feloszlatta a katalán regionális parlamentet, és leváltotta a katalán kormányt, de az új választások után ismét függetlenségpárti kormány alakult meg az autonóm tartományban.

A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. Puigdemont minden vádat tagad, és több társával Belgiumba menekült a spanyol igazságszolgáltatás elől, amely azonban európai elfogatóparancsot adott ki ellenük.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Puigdemont ügyvédei fellebbezésre készülnek

Fellebbezésre készülnek Carles Puigdemont jogi képviselői a volt katalán elnök kiadatása ellen – derült ki Gonzalo Boye ügyvéd csütörtöki Twitter-bejegyzéséből.

A függetlenségi politikus védője ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a kiadatást a kisebb súlyú, „közpénz hűtlen kezelése” vád miatt látta indokoltnak a német bíróság, nem pedig a lázadás vádja miatt.

„Ez nagy hír!” – reagált Quim Torra jelenlegi katalán elnök, aki szintén ezen az internetes közösségi oldalon kifejtette: a döntés újból bizonyította egy olyan bírósági ügy „félrevezetéseit és hazugságait”, amelynek el sem kellett volna kezdődnie.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »