Lassan felszáll a köd a migrációs megállapodás kapcsán

Megállapodás született a német kormánypártok között hetek óta húzódó menekültügyi vitában, jó megoldást sikerült találni – jelentette ki Andrea Nahles a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnök-frakcióvezetője csütörtök este.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU), valamint a koalíciós társ SPD vezetősége csütörtök este jutott megegyezésre a kérdésben. „Nem lesznek egyoldalú nemzeti megoldások” – mondta Nahles.

Az SPD-s politikus szerint nem fogják egyoldalúan kitoloncolni azokat a menedékkérőket, akik már egy másik uniós tagállamban menedékkérelemért folyamodtak, hanem 48 órán belül visszaszállítják őket az adott országba a müncheni repülőtéren keresztül. Nahles kiemelte: mindez akkor lesz végrehajtható, ha bilaterális megállapodások születnek az érintett államokkal.

Hangsúlyozta: nem lesznek táborok, vagy hasonló létesítmények sem az osztrák-német határon. Korábban ismertté vált, hogy az emberek visszaszállításukig a német szövetségi rendőrség épületeiben lesznek elhelyezve.

„Összességében jó megoldást sikerült találni” – emelte ki Nahles, aki szerint ehhez hozzá tartozik a menedékjogra nem jogosult migránsok kitoloncolását célzó eljárások felgyorsítása is Németország-szerte. Az illegális bevándorlás elleni küzdelem mellett – a megállapodás szerint – intézkedéseket tennének a kívánt bevándorlás elősegítése érdekében is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szociáldemokrata alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter leszögezte: a gyorsabb visszaszállítások érdekében nem kell módosítani a hatályos törvényeket. Hozzátette: egyszerre nem számítanak tíznél több feldolgozandó esetre, ezért nem is lesz szükség külön létesítményekre a menedékkérők számára.

Horst Seehofer német belügyminiszter elégedettnek mutatkozott csütörtök este a német kormánypártok között létrejött megállapodással. „A-tól Z-ig minden úgy van, ahogy azt egy illetékes belügyminiszter kívánná” – fogalmazott Seehofer.

A megállapodás szerint – az SPD központi követeléseként – a kormány még az idén döntene egy új bevándorlási törvényről.

Lezárnák a mediterrán menekült-útvonalat

Az osztrák-német határon csak azokat az illegális bevándorlókat utasítanák ki Németországból gyorsított eljárással, akik más európai uniós tagállamban már menedékkérelmet terjesztettek elő – jelentette ki Horst Seehofer német belügyminiszter csütörtökön Bécsben, a Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellárral folytatott tanácskozását követő közös sajtótájékoztatójukon.

A német belügyminiszter újságíróknak elmondta: a cél az, hogy az Olaszországban vagy Görögországban „regisztrált és már menedékkérelmet benyújtott” menekülteket az osztrák-német határon létesítendő, úgynevezett tranzitközpontokból 48 órán belül visszavigyék ezekbe az országokba.

Seehofer az osztrák kancellárral folytatott megbeszélést követően hangsúlyozta: sem most, sem a jövőben nem teszi felelőssé Ausztriát olyan menekültekért, akiknek az ügyében Olaszország és Görögország az illetékes.

Bécs, 2018. július 5.
Sebastian Kurz osztrák kancellár (b), Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár (b2) és Horst Seehofer német belügyminiszter (j) megbeszélést tart Bécsben 2018. július 5-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Az APA osztrák hírügynökség szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) menekültügyi vitáját lezáró kompromisszum végrehajtása a német belügyminiszter korábbi elképzeléseihez képest így jóval kevesebb menedékkérőt érinthet, tekintettel arra, hogy Bajorországban eddig havonta átlagosan 150 ilyen esetet jegyeztek fel. Korábban ugyanis még arról volt szó, hogy minden, az EU-ban máshol már (ujjlenyomataik alapján) regisztrált migránst visszaszállítanának a menekültügyi eljárásuk lefolytatására illetékes tagországba. Ezek az emberek viszont így továbbra is beutazhatnának Németországba egy menedékkérelem benyújtásának reményében.

Ausztria eddig elzárkózott attól, hogy visszavegye azokat a menekülteket, akiket Németország kiutasított, de a menedékkérelmük benyújtása szerinti ország sem hajlandó fogadni. Ezzel a CDU/CSU megállapodásának egy további pontja kerülhet veszélybe, mivel így tovább apad a gyorsan kitoloncolható migránsok száma.

Kurz most közölte: Bécs és Berlin együtt fog működni Rómával az Afrika felől érkező migrációs nyomás mérséklésében. Mint mondta, megállapodás született a német, osztrák és olasz belügyminiszterek jövő héten tartandó találkozójáról, amelyen egyebek mellett a földközi-tengeri migrációs útvonal lezárásához szükséges intézkedéseket készülnek megvitatni.

Többek szerint dominóhatást indíthat el a belső határok lezárása

Dominóhatást indíthat el az Európai Unióban (EU) a schengeni határok lezárása a migrációs válság miatt – figyelmeztetett Borut Pahor szlovén, Alexander Van der Bellen osztrák és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő csütörtökön a szlovéniai Goriska Brdában. A háromoldalú találkozónak, amelyet 2014 óta minden évben megrendeznek, az EU jövője volt a fő témája.

„Fontos, hogy nyílt párbeszédet folytassunk akkor is, amikor nem értünk egyet, főleg manapság, amikor a nemzetközi helyzet kevésbé biztonságos, mint korábban volt” – mondta Pahor a közös sajtótájékoztatón. Aláhúzta: amennyiben Ausztria szigorúbb ellenőrzést vezet be határain, azzal Szlovéniát is arra kényszeríti, hogy hasonló intézkedéseket foganatosítson a szlovén-horvát határon. 

Hangsúlyozta, hogy Szlovénia kiválóan védi a határait az illegális migrációval szemben, de kénytelen lesz Ausztriához hasonló intézkedéseket hozni, hogy egyértelmű üzenetet küldjön arról: nem kíván „zsákutcájává” válni azoknak az illegális bevándorlóknak, akik Nyugat-Európába tartanak. Mindazonáltal figyelmeztetett, hogy valószínűleg Horvátország is hasonlóan reagál majd a horvát-boszniai határon, ami veszélyeztetné a régió stabilitását és bizalmatlanságot szülne az országok között.

Van der Bellen kiemelte: szigorúbban kell védeni az EU külső határait, ugyanakkor szerinte a schengeni határok ellenőrzésére is figyelni kell. Figyelmeztetett, hogy az EU külső határai védelmének megerősítése érzékeny téma, amelyet a kommunikációban jól meg kell indokolni és a szomszédos országokkal is szükséges egyeztetni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Grabar-Kitarovic a migrációval kapcsolatban elmondta: Horvátország felkészült a schengeni övezethez való csatlakozásra, és megerősítette a védelmet a horvát-boszniai határon, amely egyben az EU külső határa is. Hozzátette, hogy a találkozó résztvevőit ugyanakkor figyelmeztette a Bosznia-Hercegovinában kialakult helyzetre. Rámutatott: olyan országról van szó, amely nagyobb figyelmet és több segítséget igényel. „Európának nem szabad magára hagynia azokat az országokat, amelyek a migrációval küzdenek, mint azt három évvel ezelőtt Macedóniával tette” – szögezte le.

A három államfő egyöntetűen kiállt a nyugat-balkáni országok európai integrációja mellett. A találkozón számos más témát is érintettek, köztük a Brexitet, az EU digitalizálását, az uniós keretköltségvetést, valamint az EU és az Egyesült Államok kapcsolatát.

Forrás: MTI/dpa/APA/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »