Válságban a német koalíció, Seehofer lemondással fenyegetőzik

Horst Seehofer német belügyminiszter kilátásba helyezte, hogy az elkövetkező három napon belül távozik pártelnöki és belügyminiszteri posztjairól, ha nem sikerül dűlőre jutni Angela Merkel német kancellár pártjával a határellenőrzésről. A Spiegel német lap ezt úgy értékelte, hogy Seehofer ultimátumot adott Merkelnek.

„Igen, azt mondtam, hogy e két posztot szabaddá teszem, méghozzá három napon belül” – mondta a német belügyminiszter. Közölte: a hétfői napon tárgyal a CDU-val annak reményében, hogy megegyeznek a vitás kérdésben a testvérpárttal. Mint fogalmazott, a hétfői találkozó után minden kiderül. Források szerint mindenképpen el akarja kerülni, hogy Merkel leváltsa.

Hangsúlyozta, hogy az ország, a koalíció és a kormány vezetői képességének érdekében pártja megállapodásra akar jutni a határellenőrzés kérdésében, és csakis ennek kérdésében. 

A pártvezér lemondásának felajánlását azzal indokolta, hogy Merkel ellenállása miatt nem sikerül megvalósítani belügyminiszteri terveit, amelyek szerint meg kell tagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain – a bajor-osztrák határ három átkelőjénél – az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Seehofer és a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Merkel és pártja szerint ezt nem lehet bevezetni egyoldalúan, egyeztetés nélkül, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Berlin, 2018. június 27.
Horst Seehofer német belügyminiszter (j) Heiko Maas külügyminiszterrel beszélget a német kormány heti tanácskozásán, Berlinben 2018. június 27-én. (MTI/EPA/Filip Singer)

Sajtóértesülések szerint Seehofer a CSU elnökségi ülésén kifejtette, hogy a pártnak három lehetősége van:

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó források közölték: Seehofer bejelentésével káoszt generált a párton belül, számos vezető tisztségviselő elutasítja azt, hogy lemondjon, és arról győzködik, hogy maradjon.

Amennyiben a 68 éves Horst Seehofer valóban távozik tisztségeiből, kiesik a német politika első vonalából, mert nincs mandátuma a szövetségi parlamentben (Bundestag) vagy a bajor tartományi parlamentben (Landtag).

  • A német belpolitikai válság a teljes EU-ban érezhető
Bár a múlt heti EU-csúcson az uniós tagországok vezetői több kétoldalú egyeztetést követően megegyeztek a csúcstalálkozó csütörtöki munkanapján megtárgyalt témákat összegző zárónyilatkozatuk szövegében – e témák között a migráció kezelését érintő szövegben is -, ez még korántsem jelent megoldást a problémákra. Az unió vezetése ugyanis visszafordíthatatlanul két táborra szakadt: az egyik oldalon a német-francia-spanyol együttműködés, a másik oldalon pedig a német-olasz-francia ellenállás.

Visszafordíthatatlanul kettészakadt az EU menekültügyben

Merkel szerint nem lesz gond, Seehofer nem ennyire derűlátó

Angela Merkel az EU pénteken véget ért brüsszeli csúcstalálkozóján kormányközi megállapodást készített elő Görögországgal és Spanyolországgal arról, hogy visszafogadják azokat a menedékkérőket, akiket feltartóztatnak a német határon és kiderül róluk, hogy regisztrálták már őket a két ország valamelyikében.

Beszámolója szerint további 14 társország részéről jelezték, hogy hajlandóak tárgyalni egy államigazgatási szintű megállapodásról, amelynek témája  menedékkérők visszafogadása a Dublin III. EU-s menekültügyi rendelet keretében. Ezek a tervezett megállapodások azokra a menedékkérőkre vonatkoznak, akik bejutnak Németországba és kiderül róluk, hogy valamely társországban már regisztrálták őket, és ezért a Dublin III. rendelet értelmében az adott országban kell lefolytatni menedékjogi eljárásukat.

Sajtóértesülések szerint Horst Seehofer a CSU elnökségi ülésén kifejtette, hogy a kancellár által kilátásba helyezett megállapodások nem eredményeznének az általa szorgalmazott határigazgatási szigorításoknak megfelelő hatást, ezért továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy visszafordítsák a máshol már nyilvántartásba vett menedékkérőket.

Angela Merkel a ZDF-nek vasárnap azt mondta: továbbra is kitart amellett, hogy nem lehet egyoldalúan, egyeztetés nélkül és más országok terhére bevezetni határigazgatási szigorításokat.

Forrás: MTI/dpa/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »