Brexit: továbbra sem sikerül dűlőre jutni az ír-északír határkérdés ügyében

Az Egyesült Királyság európai uniós kilépése után bennmaradó tagországok vezetői üdvözölték az előrehaladást a brit kilépési folyamatában, ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a megfelelő eredmények hiánya miatt az ír-északír határellenőrzés ügyében.

A pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon elfogadott közös nyilatkozatukban a huszonhetek hangsúlyozták, hogy fokozott erőfeszítésekre van szükség a brit kiválási egyezményt illetően, hogy az az átmeneti időszakról szóló rendelkezésekkel együtt hatályba léphessen a jövő márciusra tervezett távozás pillanatában.

Kiemelték: aggodalomra ad okot, hogy nem történt lényeges előrehaladás az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határellenőrzés ügyében, továbbá megoldásra várnak a Gibraltár sorsát övező kérdések is. Ezzel kapcsolatban pedig hangsúlyozták, hogy a tárgyalásokon csak akkor történhet előrelépés, amennyiben a szigetország teljes mértékben tiszteletben tartja az eddigi vállalásait.

Mint írják, az Egyesült Királyság álláspontjának további tisztázására van szükség több ügyben, valamint a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszert illetően “reális és működőképes” javaslatokra a brit kormány részéről. A bennmaradó tagországok állam- és kormányfői végül felszólították az uniós intézményeket, hogy készüljenek fel minden lehetőségre.

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló aláhúzta: javaslatokat vár Londontól a “súlyos” nézetkülönbségek áthidalása és a “kemény Brexit” elkerülése céljából. “Megállapodást akarunk, ezen dolgozunk. A rendelkezésre álló idő nagyon szűkös” – mondta.

Leo Varadkar ír miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy alig történt előrelépés az utóbbi hónapokban, és brit kollégájának, Theresa Maynek “puhítania” kellene a korábban általa lefektetett határvonalakat, például nem kellene kiléptetnie az országát a vámunióból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az EU is kezdi unni az iraki menekültek buszoztatását

Az Európai Unió külügyi szolgálata bekérette Fehéroroszország brüsszeli képviseletének ideiglenes vezetőjét, hogy felszólítsa Minszket arra, ne használja a litván határhoz érkező (Litvánia szerint inkább szállított) migránsokat eszközként politikai céljai elérésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Read More »