Kis mértékű, ám nem elhanyagolható a vámháború közvetlen növekedési hatása

Londoni pénzügyi elemzők szerint csekély, de azért nem teljesen elhanyagolható az egyes kínai termékcsoportokra pénteken bejelentett újabb amerikai vámok közvetlen növekedési hatása.

Az amerikai kormány 25 százalékos vámot jelentette be több mint 800 kínai termékfajtára. A két ütemben bevezetni tervezett intézkedés éves szinten 50 milliárd dollárnyi kínai exportot érint.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, az Oxford Economics közgazdászai az amerikai vámintézkedés pénteki bejelentését kommentáló elemzésükben közölték: szimulációs számítási modelljük arra utal, hogy ha Kína összehasonlítható mértékű és kiterjedésű vámintézkedésekkel reagál – ahogyan azt a kínai kormány be is jelentette -, az amerikai és a kínai gazdaság növekedése 2018-ban és 2019-ben 0,1-0,2 százalékponttal marad el a vámintézkedések nélkül elérhető ütemtől.

A ház szerint azonban két ekkora gazdaság esetében ez a különbség is számít, és az ebből eredő bizonytalanság megterheli az üzleti bizalmat és a beruházásokat.

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint mindemellett a kínai makrogazdasági politikától ezúttal csak korlátozott ellensúlyozó lépések várhatók a kínai és a globális növekedésre nehezedő nyomás enyhítésére.

Az elmúlt évtizedben a kínai makrogazdasági ösztönző lépések többször is kulcsfontosságú növekedésvédő intézkedéseknek bizonyultak a világgazdaság „gyenge pillanataiban”, az Oxford Economics szerint azonban most nem várható jelentős mértékű hasonló ellentételező intézkedés Kínától, mivel Peking hozzáállása a növekedési célokhoz az elmúlt időszakban átalakult, a hangsúly a mennyiségről a minőségre, a pénzügyi kockázatok és a hitelkiáramlás növekedésének mérséklésére került át. Ráadásul a kínai hazai össztermék (GDP) éves összevetésben számolt növekedési üteme az első negyedévben 6,8 százalék volt, vagyis alaposan meghaladta a 6,5 százalék körül meghatározott hivatalos célszintet.

Az elemzőház közgazdászai szerint mindebből arra lehet következtetni, hogy a növekedésnek jócskán lassulnia kell a kínai szakpolitikai alapállás enyhüléséhez, így valószínűtlen a jelentősebb mértékű kínai gazdaságpolitikai ösztönzés.

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő szintén pénteken Londonban ismertetett gyorselemzése arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai vámintézkedések és az azokra adott kínai válaszlépések világkereskedelmi kihívást jelentenek, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok más partnerekkel is egyre élesebb kereskedelmi konfliktusba keveredik.

A Moody’s szerint ha „a folytatódó adok-kapok” lépések gyengítik a fogyasztói bizalmat és csökkentik az üzleti szektor beruházási aktivitását az amerikai gazdaságban és máshol, akkor a vámintézkedések másodlagos hatásaként már a világgazdaság jelenlegi robusztus növekedési lendülete is lanyhulhat.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Más nagy londoni házak véleménye szerint az amerikai vámintézkedések Európában is érdemi növekedési kockázatot jelentenek.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői az euróövezeti kilátásokról összeállított új tanulmányukban közölték: a valutaunió hazai össztermékének idei átlagos bővülésére szóló prognózisukat az eddigi 2,4 százalékról 2,1 százalékra, jövő évi növekedési becslésüket 1,9 százalékról 1,7 százalékra rontották.

A ház indoklása szerint az acél- és alumíniumtermékekre érvényesített, Európát is érintő amerikai importvámokat az utóbbi időszak több más sorozatos sokkjával – köztük az olaszországi belpolitikai felfordulással – együtt most már érvényesíteni kell a növekedési előrejelzésekben.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint az euróövezet különösképpen ki lenne téve egy esetleges globális kereskedelmi háborúnak, tekintettel masszív és szerkezeti jellegű együttes folyómérleg-többletére, és arra, hogy az exportból származik az összesített valutauniós GDP 30 százaléka, ami az amerikai hazai összterméken belül exportrészesedés kétszerese.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »