Irán nélkül is lesz elég olaj a piacon

Szakértők szerint azért, hogy mérsékeljék az iráni olajexport esetleges visszaesése miatti piaci aggodalmakat, Oroszország és Szaúd-Arábia is növelte olajtermelését.

Az Interfax orosz hírügynökség által idézett egyik forrás szerint Oroszország napi 11,1 millió hordó kőolajat termelt ki június első hetében. Májusban már a harmadik egymást követő hónapban napi 10,97 millió hordó volt az orosz olajtermelés. Oroszország egy korábbi megállapodás keretében ígéretet tett arra, hogy 11 ezer hordó alá szorítja napi olajtermelését.

A megállapodás 2017 januárjában lépett életbe és a jelenleg 2018 végéig tartó termeléskorlátozási szerződés keretében az OPEC 14 tagja és tíz, a szervezeten kívüli nagy olajtermelő ország napi 1,8 millió hordóval fogta vissza a globális olajkínálatot. A csökkentés eredeti célja a globális olajtartalékok ötéves átlagra történő mérséklése volt, amit mostanra nagyjából sikerült is elérni. Az olajár a korlátozás bevezetése óta mintegy negyven százalékkal emelkedett.

Elemzők szerint az Irán ellen esetlegesen életbe lépő amerikai szankciók olajpiaci hatásának semlegesítésére vezethető vissza a növekvő orosz olajtermelés.

Donald Trump elnök május elején jelentette be az Egyesült Államok kilépését az iráni atomprogram korlátozására 2015-ben kötött nemzetközi egyezményből, és egyúttal kilátásba helyezte az Irán elleni szankciók újbóli életbe léptetését.

Az S&P Global Platts elemzők körében végzett felmérése szerint az intézkedés közvetlen hatása napi 200 ezer hordó iráni olajexport kiesése lenne, ami további hat hónap elteltével akár napi 500 ezer hordóra is növekedhetne. Egyes szakértők szerint viszont a világpiaci kínálat csökkenése akár napi egymillió hordóra is rúghat.

A Wall Street Journal értesülése szerint a piaci aggodalmak mérséklését, valamint a piaci egyensúly megteremtését célozza az is, hogy az OPEC legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia a múlt hónapban több mint napi 100 ezer hordóval, napi mintegy 10 millió hordóra bővítette olajtermelést, amit júniusban további napi 100 ezer hordóval tervez növelni.

Az amerikai szankciók november elején lépnének életbe, és a washingtoni pénzügyminisztérium arra szólította fel az iráni kőolajat importáló országokat, hogy a rákövetkező hat hónapban fokozatosan csökkentsék vásárlásaikat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

Piaci körkép: újabb felpattanást adott vissza a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a negyedik negyedéves német GDP jelentést, az adat megerősítette az előzetes adatokat, ezek alapján pedig a német gazdaság teljesítménye az utolsó negyedévben visszaesett. A Henkel 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot indít.

Read More »

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Leave a Reply