Pártja éléről is távozott Mariano Rajoy

Bejelentette távozását a spanyol konzervatív Néppárt (PP) elnöki posztjáról Mariano Rajoy volt miniszterelnök kedden Madridban. A politikus 14 év után mond le a párt vezetéséről, miután pénteken a spanyol törvényhozás megvonta tőle a bizalmat miniszterelnökként, és helyére kormányfőnek választotta Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát.

A PP rendkívüli tisztújító kongresszus hív össze, hogy új elnököt válasszon a párt élére, a posztot addig Mariano Rajoy tölti be.

„Ez a legjobb a PP-nek, nekem és Spanyolországnak” – fogalmazott Mariano Rajoy a pártja vezetőtestületi ülésének nyilvános részén mondott felszólalásában. A politikus először nyilatkozott a leváltása óta, a történteket értékelve pedig hangsúlyozta, hogy olyan valaki fog kormányozni Spanyolországban, „aki sosem nyert választást”.

Stigmának nevezte, hogy a baloldali populisták és a katalán szakadárok támogatták a PSOE kormányra kerülését – ez szerinte elkíséri a szocialista pártot és az új kormányt is. Véleménye szerint a szocialisták eltékozolták örökségüket egy bizonytalan jövőért és „a legrosszabb útitársakért”.

Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkára (b) VI. Fülöp király (k) és Mariano Rajoy volt kormányfő (j) jelenlétében a beiktatási ünnepségén a madridi királyi rezidencián, a Zarzuela-palotában 2018. június 2-án. (MTI/EPA/EFE pool/Emilio Naranjo)

Nem a spanyolok váltották le a PP-t, hanem politikai ellenfeleink – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy az emberek mindig a PP-t választották, mint első számú politikai erőt, és a konzervatívoké a parlament alsóházának legnagyobb frakciója, illetve a felsőház abszolút többsége.

„Felkészült vezetőink vannak, nincs még egy olyan párttagság, mint a miénk, nincs semmi ok a csüggedésre” – jelentette ki.

A leköszönő pártvezető beszédében rendkívül gyengének nevezte az alakulóban lévő szocialista kormányt, amelynek törékenysége nyugtalanító, amikor „Katalónia messze nem nyugszik”. Mariano Rajoy szerint a katalán válság kezelésében az ország egységét védték, és a helyes döntéseket hozták meg.

A fenti kijelentésekkel azért tudnánk vitatkozni, oda ugyanis el kellett jutni, hogy Katalónia miatt politikai válság alakuljon ki. A La Vanguardia című katalán napilap hangsúlyozta, hogy a katalán parlamenti választáson a kormányzó konzervatív Néppárt “katasztrofális” eredményt ért el, képviselőinek száma 11-ről 3-ra csökkent. Az újság szerint az eredmény annak tudható be, hogy a függetlenségpártiakon kívül mások is rossz üzenetként értékelték az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazását, még ha az előrelátható és törvényes válasz is volt az állam részéről.

Továbbra sem körvonalazódik a katalán helyzet megoldása, de a Néppárt megbukott

A korrupcióba vagy a katalán törekvésekbe bukott bele a spanyol miniszterelnök?

A PSOE azután kezdeményezte a kormányfő leváltását, hogy a bíróság első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A PP fellebbezett a döntés ellen, amellyel 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabtak ki rá.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »