Kína ezerötszáz fogyasztási cikk importvámját csökkenti

A pekingi pénzügyminisztérium pénteki bejelentése szerint Kína az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi vita eredményeként közel ezerötszáz fogyasztási cikk importvámját csökkentette átlagosan 15,7 százalékról 6,9 százalékra.

A kozmetikumoktól a háztartási berendezésekig terjedő fogyasztási cikkek széles körére vonatkozó, mintegy 60 százalékos importvám-csökkentés július elsején lép hatályba.

Kínát kereskedelmi partnerei – elsősorban is az Egyesült Államok – már hosszabb ideje igyekeznek rávenni arra, hogy importja növelésével mérsékelje külkereskedelmi többletét. Az ország így kezdi beadni a derekát: már decemberben is csökkentette mintegy kétszáz cikk, többek között élelmiszerek, gyógyszerek és ruházati cikkek importvámját átlagosan 7,7 százalékra 17,3 százalékról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A mostani importvám-csökkentés keretében a ruházati cikkek, cipők, konyhai felszerelések és fitnesz termékek importtétele átlagosan 7,1 százalékra csökkent 15,9 százalékról, a mosógépek és hűtőszekrények importvámja pedig 20 százalékról 8 százalékra.

A feldolgozott élelmiszeripari termékek, például halkészítmények vagy ásványvizek importtétele 15,2 százalékról 6,9 százalékra csökkent.

A bőr és hajápolási cikkek és más kozmetikumok, valamint gyógyászati és egészségügyi cikkek importvámja 8,4 százalékról 2,9 százalékra csökken. Egyes gyógyszerek pedig, mint például a penicillin vagy az inzulin vámmentességet kapnak.

  • A kereslet is erős
Erős a kereslet a külföldi autók, kozmetikumok és élelmiszerek iránt Kínában, ezért a helyi kereskedők azt tervezik, hogy növelik importjukat a következő egy évben – ez derült ki a kínai kereskedelmi minisztérium két felmérésének nemrég közzétett eredményeiből. Tovább a teljes cikkre

Forrás: MTI/APA/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »