Trump sem biztos abban, hogy találkozik Kim Dzsong Unnal

Az amerikai elnök szerint egyelőre nem tudni, hogy sor kerül-e a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozójára Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Donald Trump szerdán újságírók előtt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez.

Phenjan szerdán Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójának lemondásával fenyegetőzött, arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről. Az amerikai elnök utalt arra, hogy Washington semmifajta tájékoztatást nem kapott Phenjantól erre vonatkozóan. „Nem láttunk, nem hallottunk semmit” – fogalmazott Trump, hozzátéve, hogy egyleőre semmilyen döntés nem született.

John Bolton, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója a Fox News Radio műsorában elmondta: az esélyek még mindig a csúcstalálkozó megtartása mellett szólnak. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy sikeres legyen a találkozó, ugyanakkor nem visszakozunk a találkozó célját illetően, amely Észak-Korea teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelése” – hangsúlyozta Bolton.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A KCNA észak-koreai hírügynökség korábban – helyi idő szerint szerda hajnalban – közölte Phenjannak a szingapúri csúcstalálkozó lemondásával kapcsolatos fenyegetését a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt, amely Phenjan szerint egy Észak-Korea elleni invázió főpróbája. A gyakorlat miatt Észak-Korea le is mondott egy szerdára tervezett magas rangú találkozót déli szomszédjával.

Pár órával később egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte: lemondják a csúcstalálkozót, ha Washington ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket. „Ha az Egyesült Államok megpróbálja kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (…) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet” – mondta Kim Kje Gvan.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »