Brüsszelbe megy magyarázkodni Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója elfogadta a meghívást és hamarosan találkozni fog az Európai Parlament (EP) több vezetőjével, hogy magyarázatot adjon a cég körül nemrégiben kirobbant botrányra – jelentette be szerdán Antonio Tajani, az uniós képviselőtestület elnöke.

„A Facebook alapító-vezérigazgatója elfogadta meghívásunkat. Amint lehet Brüsszelbe utazik, remélhetőleg már jövő héten, hogy találkozzon a frakciók vezetőivel, illetve az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) elnökével és illetékes jelentéstevőjével” – írta közleményében Tajani.

„Állampolgáraink teljes körű és részletes magyarázatot érdemelnek” – fogalmazott az EP elnöke, és üdvözölte Zuckerberg döntését, amely szerinte fontos a bizalom helyreállítása érdekében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Facebook alapítóját is meghallgatnák Londonban a Cambridge Analytica miatt

A Cambridge Analytica nem éli túl a Facebook-botrányt

Júniustól ellenőrzi a Facebook a politikai fiókok tulajdonosait

A parlament számára elsődleges fontosságú a digitális piac megfelelő működésének biztosítása, amelyhez elengedhetetlen a személyes adatok és a felhasználói jogok magas szintű védelme, valamint a hatékony szerzői jogi szabályozás – mutatott rá Antonio Tajani.

Szakértők szerint miközben sokan arra számítottak, hogy Mark Zuckerberg részt vesz az EP plenáris ülésének nyilvános meghallgatásán, ez a találkozó valószínűleg zárt ajtók mögött fog zajlani.

Az Európai Parlament azért hívta meg Zuckerberget, hogy beszámoljon arról, miként használhatott fel a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég – melynek alapítói között van Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója is – több tízmillió Facebook-profilt az amerikai elnökválasztási kampányban.

A közösségi oldalról azóta letiltott Cambridge Analytica közel 90 millió Facebook-oldal adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül. Az Európai Bizottság adatai szerint az adatgyűjtés akár 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »