Az USA nem elégszik meg Észak-Korea ígéreteivel, tetteket akar látni

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek „visszafordíthatatlan” lépéseket kell tennie, ha megegyezésre akar törekedni Donald Trump amerikai elnökkel.

Pompeo az ABC televízió Ez a hét című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának nyilatkozott, még a közel-keleti körútja előtt. Az amerikai diplomácia irányítója Szaúd-Arábiában tárgyalt, jelenleg Izraelben van, és onnan Jordániába megy.

Pompeo az interjúban hangsúlyozta, hogy Észak-Koreának „visszafordíthatatlanul” kell felszámolnia az atomfegyver-programját, ha bármiféle megegyezést akar az amerikai elnökkel. „Szánt szándékkal használjuk a visszafordíthatatlan kifejezést” – fogalmazott, és hozzátette, hogy Phenjannak ezzel kell demonstrálnia, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése megtörténik.

A külügyminiszter kitért a korábban Phenjanban Kim Dzsong Unnal tartott találkozójára is. Elmondta, hogy „termékeny” eszmecsere volt, és azzal a benyomással távozott az észak-koreai fővárosból, hogy „valódi lehetőség” kínálkozik a megállapodásra Donald Trump és Kim Dzsong Un között. Pompeo szerint ugyanis Kim késznek mutatkozott arra, hogy megvitassa az amerikai követeléseket a csúcstalálkozón.

Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal óvatosságra is intett, mondván, hogy Észak-Korea korábbi ígéretei „hamisaknak bizonyultak, vagy Phenjan képtelen volt betartani azokat”. Washington „a korábbiaktól eltérő tárgyalási módszerekkel” él majd, hangoztatta Pompeo, ám részletekbe nem bocsátkozott.

Brüsszel, 2018. április 28. Mike Pompeo új amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a NATO-tagállamok külügyminisztereinek találkozója végén Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Brüsszel, 2018. április 28.
Mike Pompeo új amerikai külügyminiszter sajtóértekezletet tart a NATO-tagállamok külügyminisztereinek találkozója végén Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor a Fox televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában szintén reményét fejezte ki az amerikai-észak-koreai tárgyalások eredményességét illetően, de úgy fogalmazott: „közel vagyunk a történelmi békéhez, de közel vagyunk a háborúhoz is”. Úgy vélte ugyanis, hogy ha Kim Dzsong Un csak „játszadozik” Donald Trumppal, majd a tárgyalások után minden megy tovább a régi kerékvágásban, „akkor a háborúhoz vezető úton találjuk magunkat”.

Donald Trump egyébként pénteki sajtóértekezletén a várható csúcstalálkozóra utalva leszögezte: „nem hagyjuk, hogy játszadozzanak velünk. Reményeink szerint megállapodunk, de ha nem, úgy is jó”.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, szintén a Fox televízióban, megerősítette, hogy a csúcstalálkozóra biztosan sor kerül, de arról még nem született megállapodás, hogy hol tartják. A CBS televíziónak Bolton úgy nyilatkozott, hogy Trump elnök eltökélt ugyan és reményeket fűz az áttöréshez, de „az amerikai kormányzat nem naiv”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »