Peking a Rosnefttel is szembeszáll a Dél-kínai-tengeren

Senki sem végezhet olajjal vagy földgázzal kapcsolatos feltárást vagy kitermelést Kína területi vizein Peking engedélye nélkül – figyelmeztetett a kínai külügyminisztérium csütörtökön azzal összefüggésben, hogy a Rosneft orosz olajipari óriás vietnami vállalata két napja fúrásokat kezdett egy olyan dél-kínai-tengeri területen, amelyet Kína és Vietnam is magáénak tekint.

Lu Kang külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján közölte, Peking arra kéri az érintetteket, hogy tartsák tiszteletben szuverenitását és a felségterületére vonatkozó jogait, és ne tegyenek olyat, ami befolyással lehet a kétoldalú kapcsolatokra vagy a régió békéjére és stabilitására.

Két nappal a próbafúrások megkezdése után, csütörtökön a Rosneft nyilatkozatot adott ki, melyben kijelentette, hogy a munkálatok a Vietnam feleségvizei alatti dél-kínai-tengeri talapzaton végzik.

„Társaságunk a Vietnamhoz tartozó talapzaton folytatja tevékenységét, szigorúan betartva a Vietnami Szocialista Köztársaság által kiadott engedélyben előírtakat, valamint az ország talapzathasználatra vonatkozó jogszabályait” – áll a közleményben.

A vietnami partoktól 1370 kilométerre délkeletre fekvő Lan Do (Vörös Orchidea) gázmező 4,3 milliárd köbméter kereskedelmi gáztartalékot rejt, a geológiai tartaléka pedig 23 milliárd köbméterre rúg. A tenger ott 160 méter mély, és az orosz cég 1,2 kilométer mély gázkutat fúr olyan helyen, amely a Kína által kijelölt, úgynevezett kilencpontos vonalon belül fekszik. Kína magáénak tekinti a vonalon belüli területet, amely jócskán benyúlik Vietnam kizárólagos gazdasági övezetébe. A Reuters hírügynökség szerint az orosz cég 85 kilométerre a Kína által kijelölt határvonalon belül végez próbafúrást.

A Spratly-szigetek vitatott területei – Kép forrása: Quora

A vietnami külügyminisztérium a kínai figyelmeztetésre reagálva közölte: Vietnam olaj- és gázfeltárásait a nemzetközi jognak megfelelően végzi, ráadásul saját, szuverén felségvizein belül.

Míg Peking egyre vehemensebben nyilvánul meg a sajátjának tekintett területek védelme miatt, Hanoi általában komótosan és mérsékelten reagál Peking tevékenységére a vitatott hovatartozású szigetekkel kapcsolatban. A területi vita ugyanis érzékeny téma a délkelet-ázsiai ország számára, hiszen a kormányzó kommunista párt történelmileg jó viszonyt ápol Pekinggel, valamint Kína Vietnam legnagyobb kereskedelmi partnere.

Az egyik legkomolyabb összetűzés – a tengeren és a diplomáciában egyaránt – a két ország között még 2014-ben volt, amikor Vietnamban még halálos áldozatokat követelő Kína-ellenes zavargások is kitörtek.

Peking a Dél-kínai-tenger szinte teljes egészét sajátjának tartja, felségterületeként kezel több, a közelmúltban mesterségesen létrehozott, kikötőkkel és kifutópályákkal felszerelt földdarabot a tengeren, valamint megkezdte ezek militarizálását is, ugyanakkor hivatalos álláspontja az, hogy a beruházások kizárólag polgári célokat szolgálnak, mesterségesen létrehozott szigetek pedig nem léteznek.

Kína rakéták telepítésével válaszolt a hágai bíróság döntésére

Kína háborúval ijesztgeti a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger ügyében

A tenger egyes részeire öt másik ország is igényt formál, ezek közül több ellenőriz kisebb-nagyobb földdarabokat, amelyeken katonai létesítmények is vannak.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »