Közeledne egymáshoz Kína és India

Hszi Csin-ping kínai elnök szorosabb együttműködést sürgetett Indiával a Narendra Modi indiai kormányfővel folytatott pénteki találkozóján a kínai Vuhan városban.

Hszi a kétnapos megbeszélések első napján hangsúlyozta, hogy a két ország közötti fokozott együttműködés globális befolyást eredményezhet. A kínai elnök reményének adott hangot, hogy a találkozó új fejezetet nyithat a két ország kapcsolatában.

A megbeszéléseket követően Hszi és Modi egy tóparti üdülőhelyen vacsorázott, amely a néhai kínai vezető, Mao Ce-tung egyik kedvelt helye volt. Vélhetően a vacsorahelyszín kiválasztása is szimbolikus jelleggel bír, ugyanis Mao jó kapcsolatot épített ki a független Indiával, mielőtt a két ország területi vitába keveredett. A két vezető szombaton folytatja a megbeszéléseket.

Az indiai külügyminisztérium szóvivője a két vezető találkozójáról azt közölte: Hszi és Modi stratégiai és hosszú távú szempontok alapján áttekinti a két ország közti kapcsolatok fejlődését.

epa06696247 A handout photo made available by the Ministry of External Affairs, Government of India shows Indian Prime Minister Narendra Modi (L) meeting with Chinese President Xi Jinping (R) in Wuhan, Hubei province, China, 27 April 2018. Prime Minister Modi is in Wuhan for a two-day informal summit with Chinese President Xi Jinping. EPA/INDIAN MINISTRY OF EXTERNAL AFFAIRS HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Hszi Csin-ping kínai elnök és Narendra Modi indiai kormányfő pénteki találkozóján készült fotó a kínai Vuhan városban, 2018. április 27-én. (EPA/INDIAN MINISTRY OF EXTERNAL AFFAIRS HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Kína és India kapcsolatai csak az utóbbi évtizedekben romlottak meg – szakértők szerint az ázsiai kontinens vezető szerepéért vívott rivalizálás miatt. Ehhez hozzájárult a 1962-es kínai-indiai háború is, amelyet részben egy határvita váltott ki. Bár a háború egy hónapig tartott, a vitát a mai napig nem rendezték.

Kína a mai napig 90 ezer négyzetkilométernyi területet követel magának, míg India szerint a kínaiak 38 ezer négyzetkilométernyi indiai területet tartanak megszállás alatt. Bár a két ország illetékes tisztségviselői számos alkalommal találkoztak, hogy megoldást találjanak a területi vitára, sosem jutottak dűlőre.

Újdelhi továbbá nehezményezi, hogy Kína folyamatosan erősíti stratégiai és gazdasági kapcsolatait az Indiával szomszédos országokkal, így régi riválisával, Pakisztánnal is. Pekinget ezzel szemben főként az bosszantja, hogy India menedéket nyújt a dalai lámának, a kínai fennhatóságú Tibet vallási vezetőjének.

Eltekintve ezektől a vitás kérdésektől, Narendra Modi bízik abban, hogy kínai segítséggel növelheti országa gazdasági teljesítményét, amit fel is tud mutatni a jövő évben esedékes általános választásokig. Ennek ellenére kormánya vonakodik csatlakozni Peking úgynevezett Egy övezet, Egy út kezdeményezéséhez, amelynek célja összekapcsolni a kínai gazdaságot más ázsiai országok, illetve közel-keleti, afrikai és nem utolsósorban európai országokéval.

A kétnapos vuhani találkozó kimenetelétől függetlenül Modi elszántnak tűnik abban, hogy szoros kapcsolatot építsen ki Hszi Csin-pinggel, aki várhatóan még sokáig Kína vezetője lesz, miután márciusban eltörölték a kínai államelnök hivatali idejére vonatkozó korlátozást.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »