Kínai együttműködéssel fejlesztenék a Balkán infrastruktúráját

Közös infrastruktúra-fejlesztési projektekkel készülnek a következő Kína – Közép-Kelet-Európa (KKE) fórumra Románia, Bulgária, Görögország és Szerbia vezetői, akik kedden Bukarestben tartottak négyoldalú csúcstalálkozót.

Viorica Dancila román, Alekszisz Ciprasz görög és Bojko Boriszov bolgár kormányfő, illetve Aleksandar Vucic szerb államfő találkozóján a négy főváros autópálya-összeköttetésének megteremtéséről, a balkáni országokat átszelő vasútvonalak korszerűsítéséről és energetikai projektekről volt szó.

Az európai támogatásra is számító közös terveket még a júliusban Szófiában megrendezendő újabb Kína-KKE találkozó előtt fogja összehangolni a négy ország közlekedési minisztere – derült ki a négy vezető közös sajtótájékoztatóján.

A „balkáni négyek” együttműködését tavaly kezdeményezték, a bukaresti már a harmadik csúcs a tavaly októberben Várnában, illetve a decemberben Belgrádban megrendezett találkozó után. Házigazdaként Dancila úgy értékelte: ez kiváló keret Dél-Kelet-Európa fejlesztésére, közös gazdasági projektek megvalósítására.

A sajtóértekezleten mindhárom uniós ország miniszterelnöke hangsúlyozta: támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációját és konkrétan Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz. Vucic ezt megköszönte és rámutatott: a balkáni tagállamok támogatása nélkül elképzelhetetlen lenne Szerbia EU-integrációja.

Bukarest, 2018. április 24. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb államfõ, Viorica Dancila román miniszterelnök és Alekszisz Ciprasz görög kormányfõ (b-j) a négyoldalú csúcstalálkozójukat követõ sajtótájékoztatón a bukaresti Viktória-palotában 2018. április 24-én. A tanácskozáson a vezetõk a négy fõváros autópálya-összeköttetésének megteremtésérõl, a balkáni országokat átszelõ vasútvonalak korszerûsítésérõl és energetikai projektekrõl egyeztettek. (MTI/EPA/Robert Ghement)

Bukarest, 2018. április 24.
Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Aleksandar Vucic szerb államfő, Viorica Dancila román miniszterelnök és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő (b-j) a négyoldalú csúcstalálkozójukat követő sajtótájékoztatón a bukaresti Viktória-palotában 2018. április 24-én. A tanácskozáson a vezetők a négy főváros autópálya-összeköttetésének megteremtéséről, a balkáni országokat átszelő vasútvonalak korszerűsítéséről és energetikai projektekről egyeztettek. (MTI/EPA/Robert Ghement)

A 16+1 formátumként emlegetett Kína – KKE együttműködést mind a négy vezető szóba hozta és azt is hangsúlyozták, hogy a szakminiszterek részvételével kialakítandó munkacsoport még a következő 16+1 fórum előtt egyeztetni fog a közös infrastruktúra-projektekről:

  • Vucic megemlítette a Temesvártól a szerb-román határon található Temesmóráig megépítendő autópálya, a szerb területen Szkopje felé vezető sztráda, valamint a bolgár határ irányába vezető szerb vasúti pálya korszerűsítésének tervét.
  • Boriszov a Szaloniki-Szófia-Bukarest összeköttetés kiépítéséről, egy a közös bolgár-román határszakaszon megépítendő új Duna-hídról, illetve az égei-tengeri görög és a fekete-tengeri román és bolgár kikötőket összekötő infrastruktúra-fejlesztésről beszélt.
  • Ciprasz pedig jelezte: az idegenforgalmat és gazdasági kapcsolatokat is erősíteni fogja, ha megvalósul a görög, román és bolgár kikötővárosok, illetve a Szaloniki és Belgrád közötti korszerű vasúti összeköttetés, a görög városokat Szófiával és Bukaresttel összekötő autópálya. A görög miniszterelnök azt mondta: országa az eddigi 16+1 fórumokon csak megfigyelőként részt, de teljes jogú tagként akar csatlakozni a Kína-KKE együttműködéshez.
  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Méretet vált a Fiat Panda

A Fiat elhagyja a miniautók szegmensét, és a korábbinál nagyobb autókkal újítja meg kínálatát, melyeket belsőégésű motorral és teljesen elektromos hajtásláncokkal fognak értékesíteni. 

Read More »