Egyszer majd lazít hatalmán a fehérorosz elnök

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök keddi parlamenti beszédében nem zárta ki, hogy „javítható” országa alkotmánya, de rögvest hozzátette, hogy ez nem a közeli jövőben fog történni.

„Az élet változik, és vele mi is. Könnyedén át tudok adni némi hatalmat a kormány egyes ágainak” – mondta évértékelő beszédében Lukasenka, majd közölte, hogy módosítási javaslatok kimunkálását kérte az alkotmánybíróságtól, ám azonnal hozzátette, hogy ezek a tervek jelenleg csupán elméleti szintűek.

„Jómagam még csak nem is gondolkodtam népszavazáson” – mondta, az esetleges alkotmánymódosításhoz szükséges jóváhagyásra utalva.

A Reuters brit hírügynökség összefüggést sejtetőn megjegyzi: Lukasenka egy nappal azt követően beszélt hatalma esetleges lazításáról, hogy a lakosság elégedetlensége és utcai tüntetéssorozata lemondásra kényszerítette Örményország elnökét.

A kétnapos látogatáson Moldovában tartózkodó Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közös sajtótájékoztatót tart Pavel Filip moldovai miniszterelnökkel Chisinauban 2018. április 19-én. (MTI/EPA/Dumitru Doru)

A kétnapos látogatáson Moldovában tartózkodó Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közös sajtótájékoztatót tart Pavel Filip moldovai miniszterelnökkel Chisinauban 2018. április 19-én. (MTI/EPA/Dumitru Doru)

Lukasenka autoriter módon irányítja Fehéroroszországot 1994 óta, amikor is hatalmát kiterjesztendő, megváltoztatta az alkotmányt és kiszorította az ellenzéket a parlamentből. Az utóbbi években ugyanakkor – hogy javítsa a kapcsolatokat az Európai Unióval és lazítson az ország Oroszországtól való függésén – engedékenyebb az ellenzékkel: több politikai elítéltet kegyelemben részesített, és a 2016-os választás óta – amelyet nyugati megfigyelők nem ítéltek ugyan teljesen demokratikusnak, de demokratikusabbnak találták az előző voksolásoknál – húsz év után ismét lehetnek képviselői az ellenzéknek a parlamentben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »