Új esélyt lát a párbeszédre a volt katalán elnök

Carles Puigdemont volt katalán elnök szombaton annak a reményének adott hangot, hogy németországi bírósági eljárása után visszatérhet Belgiumba, ahová önkéntes száműzetésbe vonult, és a német bíróság döntése hozzájárul a konfliktus rendezéséhez.

A katalán politikust pénteken óvadék ellenben feltételesen szabadlábra helyezte a schleswig-holsteini főügyészség az után, hogy a tartományi legfelső bíróság a héten elutasította Spanyolország kiadatási kérelmét lázadás vádja alapján, így a kiadatás legfeljebb a közpénz hűtlen kezelése miatti vád alapján képzelhető el.

„Vissza szeretnék térni Belgiumba, de csak azután, hogy befejeződik a kiadatási eljárás Németországban, nem előtte” – hangoztatta Puigdemont a Berlinben szombaton tartott sajtóértekezletén.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök (k) a sajtótájékoztatója után Berlinben 2018. április 7-én. A politikust az előző napon helyezték szabadlábra óvadék ellenében Németországban, a kiadatását a spanyol hatóságok kérték. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök (k) a sajtótájékoztatója után Berlinben 2018. április 7-én. A politikust az előző napon helyezték szabadlábra óvadék ellenében Németországban, a kiadatását a spanyol hatóságok kérték. (MTI/EPA/Omer Messinger)

A politikus szerint a schleswig-holsteini legfelső bíróság döntése azt mutatja, hogy párbeszédre van szükség hazájában a politikai konfliktus rendezése érdekében. Reményét fejezte ki, hogy a kialakult helyzet hozzájárul a konfliktus rendezéséhez. Szerinte a spanyol hatóságok tisztában vannak azzal, hogy politikai intézkedéseket kell tenni. „Ez új lehetőség nyújt a párbeszédre” – mondta.

Puigdemont leszögezte, hogy Spanyolországnak tiszteletben kell tartania a demokráciát és a nemzetközi egyezményeket, és szabadon kell engednie a politikai foglyokat, a párbeszéd és tárgyalások új korszakába lépve. Puigdemont felszólította a spanyol hatóságokat, hogy engedjék szabadon Jordi Sánchez függetlenségpárti politikust, és ismerjék el a katalán vezetőket a tartomány törvényes képviselőinek.

„Ezt várja el Európa. Ezt kérik a katalánok. Erre van szüksége a katalán gazdaságnak, a társadalomnak és a kultúrának” – mondta. Hozzátette, hogy támogatja a lázadás miatt ugyancsak vád alá helyezett Jordi Sánchez megválasztását katalán elnökké második nekifutásra.

Jordi Sánchez március 21-én mondott le jelöltségéről, és ezután Jordi Turull ugyancsak függetlenségpárt politikus lett Katalónia új elnökjelöltje, de az abszolút többség támogatását nem szerezte meg a szavazás első, március 22-én tartott fordulójában, a spanyol legfelsőbb bíróság pedig már másnap előzetes letartóztatásba helyezte őt négy másik katalán függetlenségi politikussal együtt, lázadás és közpénzek hűtlen kezelése miatt.

Legújabb fejleményként e hét csütörtökön zendülés, illetve bűnszervezetben való részvétel miatt vádat emelt a spanyol központi büntetőbíróság Josep Lluís Trapero volt katalán rendőrfőnök, César Puig volt katalán belügyi titkár, és Pere Soler volt rendőrségi főigazgató ellen is.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek