Kínát is elérte Trump védővám-programja

Az amerikai kormányzat azt tervezi, hogy korlátozza a kínai beruházásokat az amerikai gazdaságban, és fontolgatja különleges adók bevezetését a Kínából importált termékekre. Eközben az IMF vezetője egy esetleges kereskedelmi háború értelmetlenségére figyelmeztetett.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint az egyelőre csak tervbe vett intézkedések legszigorúbb forgatókönyve szerint Washington a Kínából importált fogyasztási termékek széles skálájára róna ki vámot. Ezen felül az amerikai kormányzat korlátozná azokat a kínai beruházásokat, amelyek “kockázatot jelentenek nemzetbiztonsági szempontból”.

A Bloomberg által idézett elemzők szerint a tervezett intézkedések növelnék a két ország közötti feszültséget és Peking valószínűleg ellenlépéseket tenne.

  • Úgy tűnik, Kína mégsem nyer a védővámokon
Mint az a minap megírtuk, az acél és az alumínium importvámjának tervezett bevezetése Kína szemszögéből korántsem valódi kereskedelmi háború, hanem inkább baráti tűz, lévén ha a Fehér Ház valóban fájdalmat akart volna okozni az országnak, akkor számos más iparágat megcélozhatott volna, az elektronikától a cipőkig. Most úgy tűnik, ez be is következik.

Az érvényes amerikai jogszabályok lehetőséget adnak az elnöknek kereskedelemkorlátozó intézkedések bevezetésére azokkal az országokkal szemben, amelyeknek a kormánya tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat.

Legfrissebb adat szerint decemberben 34 milliárd dollár amerikai deficit alakult ki a Kínával folytatott kereskedelemben. Donald Trump elnököt dühíti a krónikus külkereskedelmi hiány, amelyet a gazdasági gyengeség jelének tekint, és amelyért szerinte a kereskedelmi partnerek tisztességtelen versenyelőnye a felelős. Számos szakember viszont alapvetően másra vezeti vissza a hiányt: az amerikaiak egyszerűen többet költenek, mint amit megtermelnek, és a hiányt az importból fedezik.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerdán egy francia rádióadónak nyilatkozva arról beszélt, hogy egy kereskedelmi háborúnak nem lenne nyertese. Amennyiben az Egyesült Államok vámot vet ki az acél és az alumínium importjára, akkor Washington válaszlépésekre számíthat a másik oldalról – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a The Washington Post című lap azt közölte, hogy Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi és iparpolitikáért felelős igazgatója váltja Gary Cohnt, aki Donald Trump elnök legfőbb gazdasági tanácsadója volt, és aki szerdán jelentette be távozását. Elemzői vélekedések szerint az vezetett Cohn lemondásához, hogy csatát vesztett a gazdasági protekcionizmust hirdetőkkel, köztük Peter Navarróval szemben, aki elkötelezett híve az amerikai külkereskedelmi hiány csökkentésének.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply