Nagy lépést tett a béke felé az USA és Észak-Korea

Donald Trump amerikai elnök májusban találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel – jelentette be Csung Jui-jong, a dél-koreai elnök, Mun Dzse In nemzetbiztonsági tanácsadója Washingtonban, a Fehér Házban csütörtök este.

Csung Jui-jong rövid nyilatkozatában közölte: Észak-Korea kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsong Un elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől. Ugyanakkor – fogalmazott Csung – az észak-koreai vezető megérti azt is, hogy az amerikai-dél-koreai rutinszerű hadgyakorlatok folytatódnak majd.

A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó – aki pár nappal ezelőtt a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként találkozott Kim Dzsong Unnal – azt is elmondta: az észak-koreai vezető a lehető leggyorsabban szeretne találkozni az amerikai elnökkel, tárgyalási készségéről levelet küldött Donald Trumpnak, aki elfogadta a csúcstalálkozóra szóló meghívást.

A levelet – amelyről a Fox televízió már csütörtök délután kiszivárogtatott információkat – a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó továbbította a Fehér Háznak. Csung Jui-jong egyúttal tájékoztatta észak-koreai tapasztalatairól Donald Trumpot. A megbeszélésen jelen volt Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is.

„Donald Trumppal együtt bizakodóak vagyunk, hogy diplomáciai eszközökkel kiaknázhatjuk a békés megoldás lehetőségeit” – fogalmazott a dél-koreai politikus. Ugyanakkor leszögezte azt is, hogy mindaddig folytatódik a nyomásgyakorlás Észak-Koreára, amíg Phenjan nem váltja szavait konkrét cselekvésre.

Washington, 2018. március 9. Donald Trump amerikai elnök (j) és Csung Jui Jong, Mun Dzse In dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója megbeszélést tart a washingtoni Fehér Házban 2018. március 8-án. A dél-koreai diplomata a megbeszélést követõ sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Trump májusban találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõvel, továbbá azt, hogy Észak-Korea kész feladni nukleáris programját. A nemzetbiztonsági tanácsadó a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetõjeként a napokban találkozott Kim Dzsong Unnal. (MTI/EPA)

Washington, 2018. március 9.
Donald Trump amerikai elnök (j) és Csung Jui Jong, Mun Dzse In dél-koreai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója megbeszélést tart a washingtoni Fehér Házban 2018. március 8-án. A dél-koreai diplomata a megbeszélést követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Trump májusban találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, továbbá azt, hogy Észak-Korea kész feladni nukleáris programját. A nemzetbiztonsági tanácsadó a Phenjanban tárgyaló dél-koreai küldöttség vezetőjeként a napokban találkozott Kim Dzsong Unnal. (MTI/EPA)

Donald Trump a tájékoztató után másfél órán belül Twitter-bejegyzésben reagált a Csung Jui-jong által elmondottakra. Az elnök pontosított: Kim Dzsong Un nem egyszerűen csak felfüggeszti, befagyasztja a nukleáris és rakétakísérleteket, hanem atomfegyver-mentesítésről beszélt a dél-koreai küldöttségnek.

A csúcstalálkozóig Phenjan – írta az amerikai elnök – nem hajt végre rakétakísérletet. A csúcstalálkozó szervezése már folyik – közölte Trump.

Dél-Korea nagyon örül a csúcstalálkozónak

Mun Dzse In dél-koreai elnök üdvözölte és történelmi jelentőségűnek nevezte pénteken Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető bejelentett találkozóját.

„A májusi találkozó mérföldkő lesz a koreai-félszigeti béke szempontjából. Ha Trump és Kim elnökök találkoznak egy Korea-közi csúcstalálkozó után, akkor már valóban egyenesbe jut a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele” – idézte a dél-koreai elnököt szóvivője.

Mun Dzse In dicsérte Trumpot és Kim Dzsong Unt „bátorságukért és bölcsességükért”. „Különösen Trump elnök kormányát – amely készségesen elfogadta Kim Dzsong Un elnök meghívását – fogja dicsérni nem csak Dél- és Észak-Korea népe, hanem szerte a világon minden békeszerető nép” – vélekedett. A szöuli kormány nagyra értékeli „ezt a csodaszámba menő történelmi esélyt”. „Elvhűek és gondosak leszünk ebben a folyamatban, de nem leszünk lassúak” – tette hozzá Mun Dzse In.

A dél-koreai elnök kifejezte köszönetét a világ más vezetőinek is az ügyben tanúsított segítőkészségükért.

Kína szintén üdvözli a kezdeményezést

„Üdvözöljük az Észak-Korea és az Egyesült Államok közvetlen párbeszédére vonatkozó pozitív üzenetet. Reméljük, hogy mindkét fél politikai bátorságról tesz tanúbizonyságot a helyes döntések érdekében” – mondta sajtótájékoztatóján Keng Suang kínai külügyi szóvivő.

Keng szerint az észak-koreai atomprogramot övező erőfeszítések a megfelelő irányba haladnak, és Kína támogatásáról biztosította az érintetteket.

„A következő lépés minden fél számára az, hogy fenntartsa ezt a kedvező lendületet, és együttműködjön a többiekkel annak érdekében, hogy helyreállhasson a béke és a stabilitás a Koreai-félszigeten” – fogalmazott a szóvivő.

  • Kapcsolódó cikkeink:

További maximális nyomásgyakorlás szükséges

Abe Sindzó japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök egyetért abban, hogy a nemzetközi közösség továbbra is a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Észak-Koreára.

Az amerikai elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetéséről beszámoló japán kormányfő úgy fogalmazott: „Üdvözöljük az Észak-Korea hozzáállásában bekövetkezett változást”, utalva ezzel arra, hogy Phenjan kész tárgyalni az atommentesítés feltételeiről. Washington és Phenjan közeledése a szankciós politika gyümölcse – tette hozzá a miniszterelnök, aki jelezte, egyetértettek Trumppal abban, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára.

Abe Sindzó riportereknek jelezte, hogy a jövő hónap elején szeretne az Egyesült Államokba látogatni, s hogy számos kérdés mellett Észak-Koreáról is beszélni kíván a Fehér Ház lakójával.

Forrás: MTI/Yonhap/Reuters/dpa/Kyodo/EFE/AFP

Friss hírek