A „lengyel nemzetnek okozott kár” a vád egy argentin honlap ellen

Alig lépett életbe a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló, nemzetközileg vitatott törvénymódosítás, egy hatalomhoz közeli lengyel szervezet máris beperelt egy argentin honlapot a „lengyel nemzetnek okozott kárért”.

A Rágalmazás Elleni Lengyel Liga (RDI) pénteken nyilvánosságra hozott panasza szerint a Pagina 12 nevű argentin honlap „tendenciózusan” a témába nem illő fényképpel illusztrált egy olyan cikket, amely az 1941-es jedwabnei pogromról szól.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének 2003-ban lezárt vizsgálata szerint az északkelet-lengyelországi városban legkevesebb 340 zsidó lakost öltek meg kegyetlen módon helybeli lengyel polgári lakosok, minden bizonnyal a megszálló náci németek sugallatára.

Az RDI szerint az argentin honlap, illetve egyik újságírója, Federico Pavlovsky a cikkét egy olyan fényképpel illusztrálta, amelyen a II. világháború utáni antikommunista lengyel fegyveres ellenállók egy csoportja látható, és ezzel „szándékosan ártani akart a lengyel nemzetnek, rossz hírét akarta kelteni a lengyel katonáknak”.

A csütörtökön hatályba lépett lengyel jogszabály értelmében az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak azok ellen, akik – a törvény betűje szerint – a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a náci német Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy „kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét”. A lengyel konzervatív kormányzó párt által javasolt jogszabály heves vitát váltott ki Izraellel, mert Jeruzsálem szerint gátolja a szólásszabadságot a holokauszttal kapcsolatban. Az Egyesült Államok is ellenzi, arra figyelmeztetve, hogy Lengyelország megsértette vele stratégiai kapcsolatát Izraellel és Washingtonnal.

Bartosz Cichocki külügyminiszter-helyettes egy héttel ezelőtt kijelentette, hogy egyelőre nem tesznek büntetőjogi lépéseket a törvénymódosítás alapján.

  • Kapcsolódó cikk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »