Olasz választások: az M5S és a jobbközép is kormányzásra készül

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S)  remélt kormánya minisztereinek bemutatásával zárta választási kampányát csütörtökön egy időben a Silvio Berlusconi vezette jobbközép utolsó választási nagygyűlésével.

Luigi Di Maio az M5S miniszterelnök-jelöltje három nappal a választások előtt bemutatta a kormányra készülő párt minisztereit. Az esetleges M5S-kormány külügyminisztere Emanuela Del Re szociológus és geopolitikai szakértő, belügyminisztere Paola Giannetakis pszichológus-kriminológus, pénzügyminisztere pedig Lorenzo Fioramonti közgazdász lesz. Az M5S minisztereinek közös vonása, hogy Olaszországban is kevéssé ismert nevekről van szó, és a miniszterek többsége negyven éves vagy ennél is fiatalabb. 

Az M5S-kormány miniszteri listáját Luigi Di Maio szerdán már e-mailben Sergio Mattarella államfőnek is elküldte.

A párt miniszterelnök-jelöltje kampányzáróján hangoztatta, hogy biztos az M5S választási győzelmében. Megjegyezte, hogy „az M5S-t sokan kinevetik, de a választások után az M5S fog nevetni”.

Az M5S Rómában tartott kampányzárójával egy időben a Silvio Berlusconi vezette jobbközép szövetség is az olasz fővárosban rendezte utolsó nagygyűlését, amelyen a koalíció összes tagja részt vett.

Róma, 2018. március 1. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (FI) párt vezetõje, Matteo Salvini, az Északi Liga vezetõje, Raffaele Fitto, a Noi con l'Italia elnöke és Stefano Parisi, az olasz jobbközép koalíció regionális kormányfõjelöltje Lazióban (b-j) a jobbközép pártok választási sajtórendezvényén Rómában 2018. március 1-jén. Olaszországban március 4-én rendeznek parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Róma, 2018. március 1.
Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (FI) párt vezetője, Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője, Raffaele Fitto, a Noi con l’Italia elnöke és Stefano Parisi, az olasz jobbközép koalíció regionális kormányfőjelöltje Lazióban (b-j) a jobbközép pártok választási sajtórendezvényén Rómában 2018. március 1-jén. Olaszországban március 4-én rendeznek parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Silvio Berlusconi arra kérte a jobbközép választókat, ne egyedül menjenek szavazni, vigyen mindenki magával legalább még egy embert, „akár még idős nagynénikéket is”.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke bejelentette, hogy ha a jobbközép kerül kormányra, minisztert neveznek ki a szociális igazságosságért. Matteo Salvini az Északi Liga vezetője azt mondta, ha a jobbközép győz, másnap kiteszik az országból az illegális bevándorlókat.

„Megvédjük az olaszokat és megvédjük az olasz határokat”  – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy az olasz termékeket is védeni fogják, hogy az olaszok asztalain ne lengyel tej vagy tunéziai zöldség legyen. Hozzátette, hogy a választások után egy héttel az olaszok már nem is fognak emlékezni arra, ki volt Luigi Di Maio vagy a baloldali Matteo Renzi.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »