Alacsony adókulccsal csábítják Olaszországba a leggazdagabbakat

Orosz, norvég és amerikai milliomosok keresik annak lehetőségét, hogyan használhatnák ki az Olaszországban a szuper-gazdagok által igénybe vehető, fix összegű adókulcsot.

Annak érdekében, hogy az ország tőkevonzó képessége javuljon, Olaszország talán nem is annyira meglepő módszerrel próbálkozik: az itt letelepedő ultra-gazdagoknak éves szinten csak egy fix összegű, 100.000 euró mértékű adót kell megfizetniük, függetlenül a teljes jövedelmük nagyságától.

Fabrizio Pagani, a Gazdasági és Pénzügyminisztérium hivatalának vezetője Londonban újságírók kérdésére elmondta, hogy habár alig pár hónapja jelentették be ezt az intézkedést, már több mint 150 olyan érdeklődő bukkant elő, akik vagyona százmilliós nagyságrendben mérhető. Vannak közöttük angol, svájci, orosz, amerikai, norvég és dán állampolgárok is, akik nem is feltétlenül pénzügyi területen dolgoznak, akadnak például műgyűjtők is.

Esik a hó a római Colosseumnál 2018. február 26-án. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Esik a hó a római Colosseumnál 2018. február 26-án. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Olaszország továbbra is a világgazdasági válság okozta recesszióból történő kilábalással küzd, így a lépés azt is szolgálja, hogy az ország olyan gazdag befektetőket vonzzon, akik friss tőkével, beruházásokkal és fogyasztásukkal felgyorsíthatják a gazdasági növekedést. A portugál példa már bizonyította, hogy a módszer működőképes, hiszen ez az ország már sikeresen csábított be magas jövedelmű egyéneket adókedvezmények ígéretével – a cél pedig Olaszországban is ugyanígy az államháztartás megerősítése lenne.

Máltán szintén hasonló rendszer működik, ott a program 2016-ban annyi bevételt hozott Málta számára, hogy a költségvetési hiánytól az ország eljutott a költségvetési többletig. Az állampolgárság megszerzéséből befolyó pénzek ebben az évben 163,5 millió euróval növelték a kormányzat bevételeit.

Az orosz elit egy része Máltát választja Putyin helyett

Nemcsak Oroszországban népszerű a máltai állampolgárság

Pagani szerint a legvagyonosabbaknak felajánlott adókedvezmények miatt előreláthatólag Milánó, Velence, az észak-olasz tóvidék és az Alpokalja területei gazdagodnak majd a leginkább. Az első éves 150 jelentkező után az olaszok exponenciális felfutásra számítanak, bízva abban, hogy követni tudják Portugália példáját.

Olaszországban március 4-én lesznek a parlamenti választások, amely miatt az országban jelenleg nagy a politikai bizonytalanság, és a felmérések szerint az elmúlt évekhez hasonlóan most sem lesz majd egyértelmű győztese a kampánynak, inkább a különböző politikai csoportok közötti egyezkedés kerülhet előtérbe.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »