Az oroszok szerint a szíriai kormánynak már nincsenek vegyi fegyverei

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette szerdán az ENSZ genfi leszerelési konferenciáján, hogy Szíria felszámolta és nemzetközi ellenőrzés alá helyezte vegyifegyverkészletét, abszurd a vád Bassár el-Aszad kormánya ellen, hogy még mindig használja ezeket. Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen felhozzák ezt a vádat, és eszközként használják Szíria-ellenes politikájukban – tette hozzá.

Ezt megelőzően ugyanis Robert Wood, az Egyesült Államoknak a leszerelései ügyekkel foglalkozó nagykövete azt mondta a konferencián újságíróknak: Oroszország mint a szíriai vegyi fegyverek felszámolására Damaszkusz által tett ígéret kezese, megszegte vállalását. “Oroszország rossz oldalra állt, mert lehetővé teszi a szíriai kormányerők számára, hogy használják az ország vegyi fegyvereit” – szögezte le.

Wood egy kérdésre válaszolva megerősítette azt a sajtójelentést, miszerint Észak-Korea olyan alapanyagokat szállított a szíriai kormánynak, amelyeket akár vegyi fegyverek gyártásához is használhattak.

A The New York Times című lap egy ENSZ-jelentésre hivatkozva írta kedden, hogy a phenjani rezsim legalább 40 szállítmányt küldött Szíriába 2012 és 2017 között, amelyek polgári és katonai célra is felhasználható anyagokat – többek között saválló csempéket, szelepeket és hőmérőket – tartalmaztak. Emellett észak-koreai rakétatechnikusokat láttak ismert szíriai vegyifegyver- és rakétalétesítményekben. Tovább a teljes cikkre

Kapcsolódó anyagunk: Egyre aggasztóbb a szíriai-észak-koreai katonai szövetség

Lavrov kijelentette még a konferencián, hogy a Kelet-Gútát ellenőrzésük alatt tartó lázadók nem teszik lehetővé a kijelölt tűzszüneti órákban, hogy a segélyszervezetek kimenekítsék az enklávéból a sebesülteket és a betegeket, valamint segélyt szállítsanak az ott élő civileknek a Moszkva és Damaszkusz által közösen kijelölt “humanitárius folyosón”, és a lázadók továbbra is lövik Damaszkuszt.

Hozzátette a lázadókra utalva, hogy Oroszország mindvégig támogatni fogja a szíriai hadsereget a “terrorista veszély” felszámolására. A legfontosabb most már Szíriában, hogy minden fél tartsa be a 30 napos tűzszünetet, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa követelt szombati határozatában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Lavrov Genfben tárgyalt Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával, majd utána újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Szíriában a háború már csak a “terroristáknak” lesz rosszabb ezután, azoknak, akiket az Egyesült Államok vezette koalíció “akarva-akaratlanul már régóta megkímél”. “Sokszor felvetettük már ezt az ügyet az amerikaiaknak, de nem kaptunk rá hitelt érdemlő választ” – jelentette ki Lavrov. “Megértek a feltételek arra, hogy újrainduljon a szíriai politikai átmenet folyamata. Mistura éppen az új szíriai alkotmányról elkezdendő valódi munkáról beszélt” – jegyezte meg.

Az orosz külügyminiszter azzal vádolta még az Egyesült Államokat a konferencián tett felszólalásában, hogy “nem stratégiai nukleáris fegyvereket tart rendszerben Európában”, és ezzel megsérti a két fél közötti nukleáris megállapodásokat.

“A NATO azon tagjai is, amelyek nem nukleáris hatalmak, részt vesznek ezen nem stratégiai nukleáris fegyverek használatának elsajátításában. Mindenki tudja, hogy ez azt jelenti: az amerikai erők felkészítik az európai hadseregeket ezeknek a taktikai nukleáris fegyvereknek a bevetésére Oroszország ellen. Oroszország nem telepített ilyen fegyvereket Európába, hanem saját területén, raktárakban tartja ezeket. Az ilyen típusú fegyvereknek a készenlétben tartása Európában nem csupán a hidegháború egyik eleme, hanem egy agresszív álláspont. Remélem, hogy az európai polgárok ellenezni fogják, hogy az országaikban tömegpusztító fegyverek álljanak készenlétben” – mondta.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »