London és Washington is aggódik Szíria miatt

A brit kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb ülését kezdeményezte, miután a szíriai rezsim nem tett eleget a BT legutóbbi tűzszüneti felhívásának – közölte hétfőn Boris Johnson brit külügyminiszter.

Johnson a londoni alsóházban, sürgősséggel beterjesztett képviselői kérdésre válaszolva elmondta: utasította a brit ENSZ-képviseletet a Biztonsági Tanács újbóli összehívására annak megvitatása végett, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya nem hajlandó teljesíteni az azonnali tűzszünetről szóló 2401-es BT-határozatban foglaltakat.

Alsóházi felszólalásában Johnson elmondta azt is, hogy bekérette a külügyminisztériumba Oroszország londoni nagykövetét, és beszámolót kért tőle arról, hogy Moszkvának milyen tervei vannak a Biztonsági Tanács tűzszüneti határozatának érvényesítésére. A brit külügyminiszter a beszélgetésről nem közölt részleteket, de elmondta: Oroszországot minden befolyásának latba vetésére ösztönzi annak érdekében, hogy az Aszad-rezsim kezdjen tárgyalásokat, és tegyen lépéseket a béke felé.

Boris Johnson hangsúlyozta felszólalásában, hogy a brit kormány szerint Szíriában csakis politikai rendezés biztosíthatja a pusztítás befejeződését. Hozzátette: meggyőződése, hogy a politikai rendezés lehetséges, ha megvan hozzá az akarat. A nemzetközi közösség ebben egységes, és Oroszország is kifejezésre juttatta, hogy politikai rendezést szeretne elérni Szíriában az ENSZ égisze alatt. A haladás útjában egyedül az Aszad-rezsim áll – mondta hétfői alsóházi beszámolójában a brit külügyminiszter.

Washington a tűzszünet betartatására szólította fel Moszkvát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt tűzszünet betartatására szólította Moszkvát fel helyi idő szerint hétfőn Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Nauert a Twitteren azt írta, hogy az ENSZ által elrendelt tűzszünet ellenére Damaszkusz orosz és iráni szövetségeseivel továbbra is támadja Kelet-Gútát.

Oroszországnak megvan a kellő befolyása, hogy véget vessen ezeknek a műveleteknek, ha úgy dönt, hogy eleget tesz az ENSZ tűzszünetével kapcsolatos kötelezettségének”

– húzta alá a szóvivő a közösségi oldalon. Nauert a hadműveletek azonnali leállítását követelte, és azt, hogy a humanitárius szervezetek bejuthassanak az ostrom alatt álló övezetbe.

Kelet-Gútában több mint egy hete korábban példátlan intenzitású offenzívába kezdtek a kormányerők. A térség az utolsó terület Damaszkusz közelében, amely a kormánnyal szembehelyezkedő szervezetek kezén van. A főváros melletti Kelet-Gútában mintegy 400 ezer ember él ostromgyűrűbe zárva. Az ENSZ BT szombaton elfogadott határozatában azonnali hatállyal 30 napos tűzszünet kihirdetését követelte.

Kapcsolódó cikkünk: Merkel és Macron Putyint győzködi a szíriai tűzszünet sürgősségéről

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »