Sikeresen mutatkozott be a venezuelai kriptovaluta

Eredményes volt a venezuelai kriptovaluta keddi debütálása: az El Petro névre keresztelt kriptopénzből 4,777 milliárd kínai jüan, azaz mintegy 735 millió dollár értékben adtak el az előértékesítés első napja során – jelentette be Nicolas Maduro venezuelai elnök.

Az El Petro fedezetét az ország olajtartaléka adja. Egy El Petro 1 hordó (1 hordó=159 liter) venezuelai kőolaj árának felel meg, azaz jelenleg 60 dollárt ér.

Az ország első körben 38,4 millió kriptoérmét tervez kibocsátani, aminek az árfolyama a jelenlegi, hordónkénti 60 dolláros venezuelai olajárat alapul véve, eléri a 2,28 milliárd dollárt. Ezután, március 20-án újabb 44 millió El Petro kriptoérmét tervez piacra dobni, összességében pedig 100 milliót, amivel elvileg akár 6 milliárd dollár bevételre tehet szert a dél-amerikai ország.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A venezuelai kormány részben a kriptovaluta kibocsátásával tervezi helyreállítani a megroggyant gazdaságot, amely az elmúlt években egyre lejjebb csúszott, mély gazdasági válság alakult ki, amit a fogyasztói árak meredek emelkedése és a nemzeti valuta leértékelődése kísér. Az országban globálisan is rekordszintű, 2616 százalék volt a tavalyi infláció, miközben az ország legfőbb bevételi forrását jelentő kőolajból egyre kevesebbet termelnek.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét. A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a  kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

Forrás: MTI / CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »