Egymillió fő részvételével tartanak hadgyakorlatot Venezuelában

Venezuelában nagyszabású hadgyakorlatot tartanak a hétvégén, majdnem egymillió ember részvételével – jelentette be kedden a caracasi vezetés.

A súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő dél-amerikai állam elnöke, Nicolás Maduro azt követően rendelte el a manővert, hogy Tarek William Saab főügyész támadás előkészítésével meggyanúsította a szomszédos Kolumbiát. Az Egyesült Államok szövetségesének számító bogotái kormány tagadta ezeket az állításokat. Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter szerint a hadgyakorlatra azért van szükség, mert országát háborús politikát űző imperialisták fenyegetik.

A manővert a dél-amerikai ország nyolc stratégiai fontosságú régiójában tartják meg 150 ezer katona és tartalékos, 328 ezer milicista, valamint kormányzati szervezetek félmillió tagjának a részvételével.

Padrino kiemelte: „A békére készülünk, országunk sosem fog agressziót vagy támadást indítani egyetlen szomszédja ellen sem”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kolumbia valóban mozgolódik, de egészen más okból

A kolumbiai biztonsági erők kedden lezártak egy sor illegális határátkelőhelyet a venezuelai határon, hogy elejét vegyék az ellenőrzés nélküli migrációnak.

„Tizenhét határátkelőhelyet blokkoltunk. Sem járművel, sem gyalogosan azokon már nem lehet átjutni. A hadsereg emellett fokozta jelenlétét” – jelentette be María Ángela Holguín kolumbiai külügyminiszter Juan Manuel Santos államfővel és Luis Carlos Villegas védelmi tárcavezetővel tartott tanácskozást követően.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. Az ellátórendszerek összeomlása miatt naponta több ezer venezuelai ingázik a szomszédos Kolumbiába dolgozni, illetve bevásárolni. Az utóbbi időben a bogotái vezetés szigorúbb beutazási szabályokat helyezett kilátásba, hogy ellenőrizni tudja a Venezuelából kiinduló migrációt.

Venezuelaiak tízezrei menekülnek Brazíliába és Kolumbiába

Holguín közölte azt is, hogy a jövő héttől kezdve minden Kolumbiában élő venezuelait regisztrálni fognak. Elmondta, erre azért van szükség, hogy az embereknek lehetővé tegyék a hozzáférést a dél-amerikai állam egészségügyi-, valamint oktatási rendszeréhez.

A kolumbiai kormány jelentése szerint naponta csaknem 40 ezer venezuelai érkezik Kolumbiába, ahol a legfrissebb beszámoló szerint már több mint félmillió venezuelai él.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »