Kína még hisz abban, hogy Venezuelában nem lesz baj

Venezuela népe örömmel fogadja Kína támogatását, amely jelentős hasznot hoz az átlagemberek számára – nyilatkozta a Venezuelai Külügyminisztérium a napokban, miután napvilágra került az amerikai pénzügyminisztérium vádja, miszerint Kína Nicolás Maduro jelenlegi elnököt segíti az átláthatatlan olajügyleteivel.

David Malpass, az amerikai pénzügyminisztérium egyik legsikeresebb gazdasági diplomatája a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában tartott egyik legutóbbi beszédében kijelentette: Kína elköteleződése a homályos és bizonytalan pénzügyi egyezségek iránt a régióbeli országok számára többet ártott, mint használt.

A vád, miszerint Kína támogatja a venezuelai kormányt csupán egy nappal azután fogalmazódott meg nyíltan, hogy az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson az 5 napos latin-amerikai körútja előtt annak eshetőségéről beszélt, hogy katonai puccs vethet véget Nicolás Maduro hatalmának az olajban gazdag, de súlyos gazdasági válsággal küzdő országban.

Egy Pekingben tartott beszéde során Geng Shuang, a kínai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta: a két ország közötti együttműködést mindkét fél számára haszonnal kecsegtető kereskedelmi irányelvek alapján e két ország vállalatai és pénzügyi testületei határozták meg. A hitelek teljes mértékben összhangban vannak a nemzetközi előírásokkal és jelentős haszonnal járnakaz átlagemberek számára.

„Az Egyesült Államok állítása alaptalan és rendkívüli módon felelőtlen”- jelentette ki Geng.

A kínai-venezuelai együttműködés eredményeképpen épülhetett fel több mint 10.000 olcsó lakóház, de ennek köszönhető 3 millió alacsony jövedelmű venezuelai állampolgár villamos energia hozzáférése, ahogy háztartási készülékekkel történő ellátása is.

A kínai–venezuelai együttműködés hozzájárul a társadalmi–gazdasági fejlődéshez és a társadalom minden rétege örömmel fogadja – fűzte még hozzá Geng.

„Egy stabil Venezuela minden érintett fél közös érdeke.”

A Trump kabinet ezzel szemben gazdasági jellegű szankciókat rótt ki Venezuela elnökére, valamint jelenlegi és volt kormánytagokra személyiségi jogok megsértése és korrupció miatt. Erre válaszul Maduro azzal vádolta meg Washingtont, hogy célja a jelenlegi venezuelai kormány működésképtelenné tétele, annak érdekében, hogy így hozzáférhessen az ország olajvagyonához.

A kínai-amerikai szembenálástól függetlenül mindenesetre az ország meglehetősen távol áll a stabilitástól. A helyi fizetőeszközt, a bolivárt éppen ezen a héten hétfőn értékelték le 86,6%-kal (!), de még így is több, mint kilencszeres a különbség a kormányzat által meghatározott hivatalos és a feketepiacon elérhető valós árfolyamok között. Egy dollár például az állami elszámolórendszer szerint 24.996 bolivárt ér, míg a feketepiacon 228.000 bolivárt kell adni egyetlen dolllárért.

Nem tanul hibáiból Venezuela, megint leértékelték a bolivárt

A latin-amerikai ország milliárdos nagyságrendben kapott hitelt Oroszországtól és Kínától, jellemzően a nem túl követhető „olajat hitelért” egyezségek keretében, amelyek jelentősen csökkentették az ország keményvaluta bevételét, mivel a hitelért cserébe vállalni kellett az olaj szállítását.

2007 óta Kína például több mint 50 milliárd dollárt hitelezett Venezuelának „olajat hitelért” egyezségek formájában, amely csökkentette Caracas függését az amerikai energiapiacoktól.

Az olajárak 2014-es zuhanása óta azonban csökken a Peking által igényelt olajmennyiség, ráadásul a kínai kormány már nem csak az új kölcsönökért kap olajat, hanem a kamatokat is ilyen módon kéri teljesíteni. Így viszont az a helyzet állt elő, hogy Venezuelának már szinte csak az USA-ból van valós devizában képződő bevétele – ezért lenne igazán fájó Maduro számára, ha Donald Trump beváltaná fenyegetését és olajembargót vezetne be az országgal szemben.

Kína és Venezuela azonban így is szoros diplomáciai és üzleti kapcsolatokat ápol egymással, legfőképpen az energiaipar területén és ennek megfelelően rendszeresen visszautasítja az Egyesült Államok és Európa által megfogalmazott kritikákat a Venezuelában uralkodó állapotok miatt.

Kína egyértelműen kifejezte: hisz abban, hogy Venezuela képes adósságait kezelni. 

A venezuelai kormány az olajtermelés növelésében látja a megoldást. Manuel Quevedo venezuelai alelnök, aki egyben az olajipari minisztériumot is vezeti, január közepén elmondta, hogy továbbra is érvényes az a terv, miszerint a jelenlegi 1,7-1,9 millió hordóról napi 6 millió hordóra növelik az olajtermelést, amit még a korábbi államfő, Hugo Chávez tűzött ki célul.

Szakértők szerint azonban ennek eléréséhez rengeteg pénzre, főleg külföldi forrásra lenne szüksége a már jelenleg is gyakorlatilag fizetésképtelen, 150 milliárd dolláros adósságot nyögő országnak.

Forrás: CNBC / Kitekintő ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »