Vámokkal és gyenge dollárral az amerikai növekedésért

Az amerikai pénzügyminiszter üdvözölte szerdán a dollár gyengülését Davosban, ahol a 48. Világgazdasági Fórumon más magas rangú amerikai tisztségviselőkkel együtt arra buzdította a jelenlévőket, hogy hajtsanak végre nagy befektetéseket az Egyesült Államokban.

Steven Mnuchin – aki Donald Trump amerikai elnök látogatása előtt egy nappal szólalt fel Davosban – hangsúlyozta, hogy a piacok nagyon kedvezően fogadták az adók csökkentését célzó, decemberben elfogadott reformokat. Megismételte, hogy a Fehér Ház célja a gazdasági növekedés ütemének 3 százalékra, vagy annál is erősebb ütemre emelése.

A dollár több mint hároméves mélypontra gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán azon aggodalmak fokozódására, hogy az amerikai deviza hozamelőnye elkezd csökkenni, ahogy a világ legnagyobb központi bankjai elindulnak masszív gazdaságélénkítő intézkedéseik leépítésének útján. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 2014 decembere óta először a 90 pontos küszöb alá esett kedden. Szerda délelőtt, 11 óra körül 0,49 százalékos mínuszban, 89,44 ponton – eddigi napi mélypontja, a 89,41 pont közelében – állt az index.

Az eurót ugyanekkor 1,2344 dolláron jegyezték, napi szinten 0,37 százalékkal erősödött a közös európai pénz. Eddigi napi maximumán, 1,2356 dolláron több mint hároméves csúcson, ugyancsak 2014 decembere óta a legerősebb szinten járt az euró árfolyama.

Gary Cohn, Trump elnök gazdasági főtanácsadója kedden tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: az elnök Davosban azt az üzenetet akarja átadni a világnak, hogy az Egyesült Államok nyitott az üzletek iránt. Trump arra buzdítja majd a globális nagyvállalatokat, hogy az amerikai adóreform előnyeit kihasználva fektessék be tőkéjüket az Egyesült Államokban.

“Azt akarjuk, hogy a világ fektessen be Amerikában, és hozzon létre munkahelyeket az amerikai dolgozók számára” – hangoztatta Cohn, hozzátéve, hogy Trump elnök “felszabadította az amerikai gazdaságot”.

Donald Trump már csütörtökön ott lesz Davosban. Kétnapos látogatása alatt többek között Theresa May brit és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is tárgyal, külön találkozik az Egyesült Államokban jelentős beruházásokkal rendelkező európai nagyvállalatok vezetőivel, majd pénteken beszédet tart a Világgazdasági Fórumon.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »