Mégsem lépne ki az eurózónából az olasz Öt Csillag Mozgalom

Nem tartja megfelelőnek a pillanatot az eurózónából való kilépésre Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz ellenzéki erő miniszterelnök-jelöltje, aki cáfolta pártja korábbi terveit az olasz televíziónak kedden adott interjúban.

Luigi Di Maio kijelentette, az M5S szerint már nem aktuális az euróövezetből történő kilépés. A párt 31 éves miniszterelnök-jelöltje azt mondta, „Olaszország számára ez nem a kilépés pillanata”.

Szavai szerint Olaszországnak azért érdemes az euróövezet tagjának maradnia, mivel a francia-német tengely jelenleg „már nem olyan erős mint korábban volt”, és így Olaszországnak nagyobb szerep juthat az európai színtéren. Luigi Di Maio hozzátette, a zónából való kilépésről korábban tervezett népszavazást most „extrema rationak”,  vagyis végső megoldásnak tartja.

A 2009-ben civil mozgalomból párttá alakult M5S kezdettől fogva az euróból való kilépést szorgalmazta. 2014-ben a párt 200 ezer aláírást nyújtott be a római parlamentnek a kilépésről szóló népszavazást sürgetve. A referendumot nem írták ki, mivel alkotmányellenesnek számított. Európai kérdésekről ugyanis az olasz törvények értelmében nem lehet nemzeti referendumot indítani.

Luigi Di Maio kedd este a RAI olasz közszolgálati televízió népszerű Porta a Porta nevű politikai talk-show műsorában nyilatkozott. Beszélt a március 4-i parlamenti választásokról is,  hangsúlyozva, hogy a mostani felmérések szerint 30 százalék alatti M5S negyven százalékos eredményre törekszik. Ha ez nem sikerül, akkor a választások után mérlegeli, kivel kössön esetleges koalíciót a kormányra kerülés érdekében.

Az M5S-nek a legutolsó 2013-as parlamenti választásokon a parlamenti bejutás volt a célja, akkor a legnagyobb pártnak bizonyult (25,5 százalékkal), de senkivel sem lépett szövetségre, így nem került kormányra. Most viszont az M5S nem titkolt célja az, hogy kormánypozíciót szerezzen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek