Az 5 Csillag Mozgalom kidobná az eurót, de maradna az EU-ban

Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) népszavazást akar az euróról, de nem Olaszország uniós tagságáról – jelentette be szerdán Beppe Grillo, a párt vezetője Brüsszelben újságíróknak.

Az M5S Európa programjának egyik pontját képezi egy népszavazás tartása az eurozónából való kilépésről – mondta Grillo, aki egy tüntetésen vett részt, amelyen Kína piacgazdasági státusának elismerése ellen tiltakoztak a belga fővárosban. Az Európai Unió elhagyása „fel sem merült” – tette hozzá az olasz ellenzéki politikus.

Grillo a Brexit népszavazást megelőzően honlapján hangsúlyozta, hogy a mozgalom ellenzi Nagy-Britannia kilépését az unióból, és az M5S-nek „nem áll szándékában elhagyni Európát.

Ha nem érdekelne bennünket Európa, nem a miénk lenne a második legnagyobb létszámú olasz delegáció az Európai Parlamentben. Az M5S belülről akarja átalakítani az EU-t” – írta.

Ahhoz, hogy Bepe Grillo erre lehetőséget kapjon, az 5 Csillag Mozgalomnak kellene kormányra kerülnie, aminek első lépcsőfoka a decemberi népszavazás lesz, ahol a parlament működésének átalakításáról szavaznak majd az olaszok.
A jelenlegi miniszterlenök, Matteo Renzi képviseli az „Igen” szavazatok oldalát, míg Bepe Grillo mozgalma a „Nem”-eket.

Külön érdekesség, hogy korábbi interjúiban Renzi kijelentette, hogy ha nem tud győzni a népszavazáson, akkor lemond posztjáról, így akár előrehozott választásokra is sor kerülhet Olaszországban, melyhez azonban még Silvio Berlusconi pártjának is lesz néhány szava.

  • Kapcsolódó cikkeink:

 

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »