Kínába látogatott Emmanuel Macron

A Kínával folytatott együttműködés környezetvédelmi és kereskedelmi erősítését szorgalmazta Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hétfőn, pekingi látogatásának első napján, s kijelentette: kész akár évente is ellátogatni Kínába, ha ez kell ahhoz, hogy kapcsolataik újabb szakaszba jussanak.

A politikus Hszian kelet-kínai városban, az egykori Selyemút kiindulópontján, tudósok, diákok és üzletemberek előtt tartott beszédében azt javasolta Pekingnek, indítsa újra a klímaharcot és készüljön fel a globális felmelegedés elleni harcban vállalt kötelezettségek tovább emelésére az év végén az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéről Lengyelországban tartandó ülésre.

Ezen a téren francia-kínai társelnökség kialakításának szükségességét hangoztatta, mint mondta „a világ jövője” érdekében. Bejelentette egyben, hogy 2018-2019-ben megrendezik az ökológiai átmenet francia-kínai évét.

Hszian, 2018. január 8. Emmanuel Macron francia államfő beszédet mond a Daming-palotában, Senhszi kínai tartomány székhelyén, Hszianban 2018. január 8-án. (MTI/AP/Mark Schiefelbein)

Hszian, 2018. január 8.
Emmanuel Macron francia államfő beszédet mond a Daming-palotában, Senhszi kínai tartomány székhelyén, Hszianban 2018. január 8-án. (MTI/AP/Mark Schiefelbein)

Szólt továbbá a Kína által négy éve elindított Selyemút Gazdasági Övezet kezdeményezésről, amelynek célja Kínát összekapcsolni a szárazföldön és a tengeren Délkelet-Ázsiával, Pakisztánnal és Közép-Ázsiával, távolabb pedig a Közel-Kelettel, Európával és Afrikával.

Hszi Csin-ping államfő mintegy 124 milliárd dollárt ígért a terv megvalósítására egy csúcstalálkozón tavaly májusban. Nyugati országok ugyanakkor azt gyanítják, hogy az indítvány célja túlmutat azon, mint amit Peking a fellendülés kiterjesztésének hirdetésével leplez. Éppen ezért a francia elnök most hangsúlyozta, hogy Európának együtt kell működnie Kínával napjaink Selyemút-tervének megvalósításában. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez az út nem lehet egyirányú.

Macron a nap második felében Hszianból Pekingbe utazik, ahol megkezdőnek majd útjának hivatalos tárgyalásai. Ezzel összefüggésben Lu Kan, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a francia vezető látogatása nagy jelentőségű mindkét ország számára. A felek erőfeszítéseket tesznek, hogy a látogatás eredményes legyen és kedvezően hasson kapcsolataik fejlesztésére. Elmondta azt is, hogy Macron egy lóval, a francia köztársasági gárda egyik lovával készül megajándékozni Hszi Csin-ping államfőt, amiért a kínai fél hálás.

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »